Rob in Brunssum schreef:
Heel raar dat ze wat matter overkomen op de site.
Ja, dat heb je met andermans opslagruimte, daar worden de bitjes waaruit de foto is opgebouwd slechter gemaakt zodat het er onsmakelijk gaat uitzien.
Bovendien niet neutraal met een geelzweem erin. Jakkes wat vies.
Maar afgezien van het ontbreken van "frisheid" vind ik met name de eerste foto een rommeltje van alles en nog wat (met verlepte "doorzichtige" blaadjes).
Tweede foto is qua opzet wel beter maar nodigt mij toch ook niet uit voor "smullen" (vieze onfrisse kleuren, kijk eens naar de citroen , daar zit geen greintje citroengeel in).
Het moeilijke van voedselfotografie is dat een plat 2-dimensionaal plaatje een suggestie moet opwekken van wat we normaliter vooral proeven.
Die "vertaalslag" in suggestie vergt een totaal andere benadering hoe we voedsel op de foto zetten. Dat is een vak apart.
Voedsel wordt doorgaans speciaal geprepareerd (meestal niet meer voor consumptie geschikt). Het begint er al mee dat groenten speciaal op vorm en "perfectheid" uitgezocht wordt. Dan beslist niet gaar gaan koken om de kleur "fris" te houden voor zover niet van ongekookte spullen gebruik wordt gemaakt. Dan maakt een "foodstylist" een opmaak, puur op vorm en kleur, rekening houdend met de hoek waarin de camera op de opstelling kijkt. Met pincetten nog corrigerend. Misschien wordt er nog een spray gebruikt om het zaakje "te conserveren" zodat je langer de tijd hebt aan de opstelling te werken zonder dat het er verlept uit gaat zien.
Een net verkeerd gelopen sausje betekent de hele foto gewoon opnieuw.
Nu heeft een plaatselijke toko meestal niet het budget om op deze manier voedselfoto's te laten klaarmaken.
Maar met een aantal basisprincipes die je vooraf doorneemt kan hij wel rekening houden met diverse aspecten die je nodig hebt.
- Groenten niet gaar koken.
- Vlees maar net even "licht bruin" bakken. Niet zwaar donker laten dichtschroeien, dat wordt fotografisch gezien al gauw bijna te donker "zwart" op de foto. Is het uit gewoonte al te donker gebraden, gewoon een nieuw exemplaar laten aanbraden.
- Bij de opmaak als fotograaf direct aanwijzingen geven op welke plaats op het bord dingen moeten liggen m.b.t. de kijkhoek en hoe blaadjes uit een opstelling steken. (Verschuiven kan niet, want dan trek je strepen van olie of vet over het bord).
- Neem een vrije dag dat een toko dicht is om foto's te maken. Je bent er een hele dag mee bezig.