Het maakt een bruidje niet uit of er Sigma, Tamron, Tokina of een Nikon objectief op zit.
Wil je een objectief voor het leven, dan zou ik toch maar voor een Nikon objectief gaan. En dan nog eigenlijk uit de professionele serie. Ben je toch rond de 1500 euro kwijt.
Toch wel duur.
Je koopt je eerste Nikon camera. Met de D7000 kun je heel veel objectieven gebruiken, zelfs de manuele AI of AIS objectieven.
Je mag zelf eerst een keuze maken, doe ik alles met één objectief, dan zul je op zoom zijn aangewezen.
Als je meerdere objectieven neemt, kun je keuzes maken zoals een pret-vakantie-zoom, aangevuld met iets voor groothoek, dichtbij en portret.
Bij je D7000 past heel goed een 16-85 AFS VR, er zijn goedkopere zoomobjectieven, maar voor het geld heb je een mooie kwaliteit. Gaat niet je leven mee, maar wel 2 à 3 camera's. En die zou ik dan aanvullen met een al of niet tweedehands portret objectief. Bij aanschaf proberen op je camera, op een goede monitor het resultaat bekijken en kies. Zelf zou ik dan voor een een gewone f/1,8 50 mm gaan. Iets meer kan met een f1,4 variatie, maar die zijn wel duurder en geven voor dat geld niet veel meer optische kwaliteit. Een wat leukere keus is de AF Nikkor f/1,8 85mm. Binnenkort zal de AFS versie ervan wel in de winkel liggen. M'n eigen 1,8 85 is uit de jaren 80 van de vorige eeuw en die zou het ook goed op je D7000 doen, maar ik wil de mijne nog niet kwijt en m'n kleinzoon van 3 schijnt ook iets met fotografie te hebben. Dat ding gaat dus de familie niet uit. Als ik professional was zou ik de 1,4 versie nemen.
Als je een goed portret wilt maken is eerst van belang op welke werk afstand je een portret maakt. Werk afstand wordt allereerst bepaald door de afstand die nodig is om goed te kunnen communiceren met de geportretteerde. Met een werk afstand van 50 centimeter zit je veel te dicht op de geportretteerde. Ga je naar 4 meter, dan ben je veelal te ver. De ideale werkafstand is ongeveer 2 meter. De beste werk afstand verschilt van persoon tot persoon.
Een ander gegeven bij een portret is, dat je de geportretteerde vertekeningsvrij op de foto wilt zetten. Met een groothoek objectief krijg je iets dat dichtbij is, veel groter op de foto dan iets wat verder van de camera afstaat. Bij een portret wordt de neus veelal te groot afgebeeld en de oren te klein. Dat geeft veelal geen goed portret. Bij een tele objectief wordt het perspectief meer plat gedrukt. De afstand tussen oren en neus wordt veel kleiner. Ook dat geeft een onnatuurlijk beeld. Veelal zit je met een brandpunt tussen 85 en 105 millimeters op voldoende afstand om geen vervorming te hebben. Bij een digitale reflex camera (DX) zit je met de crop factor. Bij Nikon is die 1,5. Oftewel een 60 tot 90 millimeter objectief.
Een 35mm op een DX camera wordt gezien als een standaardobjectief en komt overeen met ongeveer 50mm op full frame. Je kunt een 25mm gebruiken als portretlens maar het grote verschil hierin is de beeldhoek. Met een 35 mm ga je dichter op model staan en krijg je ook meer achtergrond in beeld. Met een langer objectief van 85mm of 105mm neem je meer afstand en krijg je veelal een rustigere achtergrond.
Maak bij een portret een keuze over de scherptediepte. Soms wordt de scherptediepte bepaald door rare zaken in de achtergrond. Is er een storende achtergrond, kies dan voor een grotere diafragma opening en of een meer tele objectief. Kies ook voor een portret met de scherpte alleen op een ooglid, of de scherpte over het hele gelaat.
Nikon heeft meerdere objectieven die goed bij portretten zijn te gebruiken:
AF-S DX 35 mm f/1,8 G Een goedkoop en uitstekend objectief. Behoorlijk lichtsterk.
AF-S 50 f/1,8 of de AF-S 50mm f/1,4 G Een goedkoop en uitstekend objectief. Behoorlijk lichtsterk. Als je op een werkafstand van 2 meter zit, heb je iets teveel ruimte om de geportretteerde.
AF Micro 60 f/2,8 D of AF-S Bij portretten, ga je gang. Eigenlijk te scherp tekenend.
AF 85mm f/1.4 of de AF-S 85mm f/1,4 G uit 2010 Ideaal voor gebruik met grote diafragma openingen. Met volle opening werkt het iets zacht (cream machine), dat is verdwenen bij f/1,8.
85 f/1,8 AF-S of D Goedkoop, goed en breed inzetbaar.
PC Micro 85 f/2,8 (geen AF) of de PC-E Ideaal voor gebruik bij grote diafragma openingen, middels tilt en shift kun je de scherptediepte zeer exact plaatsen. Goed geschiklt voor een D700, D3x of s en de D4.
AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR Multifunctioneel maar alleen voor een DX camera.
Ais 105 f/1,8 Goed bruikbaar voor candid portretten en goed bij volle opening. Manueel.
AF DC 105 f/2,0 R of D Door de defocus controle is onscherpte in voor- of achtergrond te beïnvloeden. Omdat je iets meer tele hebt dan bij een 85mm, heb je ook meer achtergrond onscherpte.
Op deze site:
http://stepheneastwood.com/tutorials/Tu ... ective.htm" onclick="window.open(this.href);return false; zie je enkele portret foto’s die gemaakt zijn met 19, 24, 45, 50 enz tot 350 mm. Met Engelstalige uitleg. Kijk naar de foto’s en dan begrijp je het advies: 85 tot 100 millimeter.
Meer lezen op m'n site:
http://home.kpn.nl/braak117/objectieven%20testen.html" onclick="window.open(this.href);return false;