Riny schreef:
men kan zelf drie filters in een houder plaatsen waardoor het effect geheel anders is dan dat men uit software kan halen.
Met software kun je evengoed drie filters over elkaar leggen die hetzelfde effect kunnen opleveren.
Het grote verschil en voordeel om met echte filters te werken is dat je met de eigenschappen van het plaatselijk tegenhouden van licht (bij verloopfilters) dat gunstig kunt inzetten om een (te) groot verschil in het dynamische bereik van een opname te verkleinen.
Denk bijvoorbeeld aan een landschap met een clippend heldere lucht, waarbij de onderkant in de opname wel goed is belicht.
Met een grijs verloopfilter breng je daarbij dan specifiek het gedeelte in de opname waar clipping plaats heeft naar een niveau dat die clipping verdwenen is.
Dezer dagen toevallig een aardig voorbeeld voorbijgekomen, waar dat zou kunnen worden ingezet. Zie 2e beeld (origineel):
http://www.nikon-club-nederland.nl/foru ... 90&t=53693" onclick="window.open(this.href);return false;
Door een grijs verloopfilter te gebruiken zo'n beetje net op de scheiding van die donkere ondergrond met die persoon, kun je het landschap in de diepte donkerder maken, zonder afbreuk te doen aan die delen op de voorgrond, zodat je daar beter detail overhoudt.
Grote nadeel van echter filters, zeker als je ze gaat stapelen, is de gevoeligheid en kans op reflecties en flare in de opnamen.
Om die reden zijn echte filters bij avond- / nachtopnamen helemaal niet in te zetten.