Autofocus vraag

Discussies over fotografie met de D70, D70s, D80, D90, D7000, D7100 en D7200. Nikon's semi-pro lijn met een DX-formaat sensor.

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor ReneG » do sep 14 2017 10:33 pm

markdv77 schreef:
ReneG schreef:Echter, je hebt AF-C aanstaan. AF-C geeft prioriteit aan de shutter en niet aan focus.

Ik heb ook een D7200, en wat je zegt is niet per definitie waar, maar afhankelijk van hoe 'ie ingesteld staat.
In custom settings a1 kun je kiezen voor prio op focus of release. (Optie a2 is zelfde maar dan voor AF-S)
Kan me niet herinneren wat de standaard instelling is.


Dat weet ik, maar de kans dat dat in deze gedaan was was al zeer klein, en ik wilde het niet nog ingewikkelder maken.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4484


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor Janvis » do sep 14 2017 10:44 pm

Maak het gerust zo ingewikkeld als je wilt, beter te veel informatie dan te weinig. Wanneer het kwartje niet in één keer wil vallen dan lees ik het topic gewoon nog een paar keer door. Ik ben extreem leergierig en wil alles gewoon erg graag onder de knie hebben. Dat me dit nu is over komen en dat de oorzaak bij mijzelf ligt, d.w.z. ik heb de instellingen van de camera anders geïnterpreteerd dan hoe het werkelijk zit vind ik al vervelend genoeg. Soms denk ik dat ik het allemaal redelijk onder controle heb maar dan blijken er toch weer dingen iets anders te zitten dan ik dacht en daar baal ik wel eens van. Ben dan een beetje teleur gesteld in mezelf. Hoewel ik nog maar een jaar fanatiek bezig ben met fotografie wil soms veel te snel en wil ik eigenlijk alles al net zo goed onder de knie hebben als bijvoorbeeld een Vincent Riemersma (om maar gelijk even één van de betere van het forum te noemen ;-) ) Maar als dan blijkt blijkt dat ik nog niet eens in de schaduw kan staan van zo'n persoon dan frustreert me dat wel eens... Dan denk ik, waarom lukt mij dat nou niet, waarom is die foto niet scherp, zo slecht zijn m'n spullen toch ook weer niet. Maar het is allemaal een leerproces die je niet even in rap tempo kan doorlopen, het is oefenen, oefenen en nog veel meer oefenen en beetje bij beetje hoop je beter te worden.
M.v.g. Jan Willem Visser

Flickr
Facebook

Ideeën voor uitjes? Laat het me weten, tips zijn meer dan welkom :-)
Gebruikersavatar
Janvis

Regiocoördinator
Berichten: 1432


Locatie: Bovensmilde
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor ReneG » do sep 14 2017 11:09 pm

Janvis schreef:Ik ben trouwens best nieuwsgierig naar jouw kijk op de BBF/AF-ON.


Nou vooruit dan, maar je hebt er zelf om gevraagd. ;) Nogmaals, dit komt voort uit ervaring en lering uit de handboogsport waar elke millimeter afwijking in je hand op het doel centimeters of zelfs decimeters verschil kan opleveren. En ja ik ben een beetje een m**renn**ker op dit punt, noem het beroepsdeformatie. :P

1. Probeer dit maar eens: Camera uit, lensdop op de lens (dus zwart beeld) en kijkend door de zoeker:
- Druk enkel de AF-ON/back focus button in en laat die weer los, zoals je dat normaal doet. Grote kans dat je camera een klein 'sprongetje' maakt. (Valt niet op als je bezig bent met fotograferen).
- Probeer dit nu maar eens met enkel de ontspanknop. Waarschijnlijk hetzelfde effect maar veel minder dramatisch.
- Probeer het nu eens door beiden afwisselend in te drukken. Waarschijnlijk weer erger.

Als het goed is heb je er veel minder last van bij de ontspanknop. Reden is tweeledig: Ten eerste kun je met je wijsvinger makkelijker subtiele bewegingen maken dan met je duim. Ten tweede, als je je duim beweegt, beweegt ook de 'muis' in de palm van je hand waar de camera normaal tegenaan steunt. Hoe meer beweging des te groter de kans dat je ongewenste beweging introduceert. Gevolgen zijn meer kans op onscherpte bij kritische sluitertijden en mogelijk een ietwat scheve horizon zijn (wat vaak alleen opvalt bij landschapsfotografie).

2. Een ander iets waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat VR niet inschakelt bij gebruik van de AF-ON knop. Die schakelt uitsluitend in door de ontspanknop (half) in te drukken. Zelfs de D850 heeft dat nog, een quote uit de handleiding: "... vibration reduction will not be performed when the AF-ON button is pressed.". Als je het type bent dat uitsluitend de AF-ON knop indrukt en dan ineens de ontspanknop zonder deze al half ingedrukt te hebben, heb je geen VR. Kan natuurlijk handig zijn als je wilt controleren wanneer je wel of geen VR hebt, maar als je het niet weet heb je effectief géén VR...

3. In het verlengde van 1 en 2: Het is aangetoond dat het verrichten van 2 motorische handelingen met 1 hand aanzienlijk lastiger is dan 1 motorische handeling. En dat is wat je doet door met die twee knoppen tegelijk te werken. Niet dat het niet kan, maar de kans dat je 'onhandige' fouten maakt is wel groter. Zeker als je vaak AF in- en uitschakelt.

4. Button mashing: Sommige mensen die de AF-ON knop gebruiken zie ik de ontspanknop ineens heel hard indrukken, in plaats van deze half ingedrukt te houden. Los nog van de VR levert dat een beweging op die vaak leidt tot een ietwat scheve horizon. Niet handig bij landschappen etc. (En nadat ze zich afvragen of hun sensor misschien scheef zit wijs ik ze erop dat ze ook gewoon de ontspanknop ook wat subtieler in kunnen drukken... :mryellow: )

Zijn dit details? Zeker. Is het onmogelijk om met de AF-ON techniek te werken? Nee hoor, daar kun je jezelf op trainen. En je hoort me ook niet zeggen dat het een slechte techniek is of dat het niet kan werken. Maar ik heb ook wel wat mensen ermee zien stuntelen, zeker ouderen of mensen die een probleem hebben met hun handen. Het is dus niet de 'silver bullet' of ultieme techniek die voor iedereen geschikt is, zoals het her en der wel wordt gepresenteerd.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4484


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor TinoK » vr sep 15 2017 12:06 am

ReneG schreef: Nogmaals, dit komt voort uit ervaring en lering uit de handboogsport waar elke millimeter afwijking in je hand op het doel centimeters of zelfs decimeters verschil kan opleveren. En ja ik ben een beetje een m**renn**ker op dit punt, noem het beroepsdeformatie. :P


Yep eens, ik heb een gelijke ervaring maar dan uit de techniek (lassen etc)
Ik moest met het overstappen naar een andere camera eerst rust brengen in mijn fotografie. Ik heb mij ook verdiept in het AF systeem van Nikon. Hier zijn hele goede boeken over.

Nog wel een opmerking:
Op mijn camera (ik werk ook met BBF op een D810) wordt VR wel geactiveerd met de AF-ON knop. Dit zat ooit bij een van de firmware updates. Ik weet niet hoe het op de D850 is, maar op D7100, D7200, D500, D600, D610, D750, D800/D800E, D810, D4, D4s, en D5 zou dit ook moeten zijn nu.

Verder heb ik ook een slechte ervaring met de combi van AF-c en AF-s. Als je BBF in AF-c gebruikt zou je AF-s hebben wanneer je de AF-ON knop los zou laten. Ze beschrijven het als een combi van AF-c en AF-s.
Het is hierbij toch mogelijk om een klein beetje onscherpte te krijgen. Dus beter is het gewoon om AF-C voor bewegende onderwerpen te gebruiken en AF-s voor stilstaande onderwerpen te gebruiken, zoals denk ik al eerder vermeld was.
Gr.Tino

Flickr Martino'70
Facebook Martino'70

“Your first 10,000 photographs are your worst.” ― Henri Cartier-Bresson
Gebruikersavatar
TinoK

Clublid
Berichten: 155


Locatie: Sprundel
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor DannySan » vr sep 15 2017 6:08 am

Janvis schreef:Ik ben trouwens best nieuwsgierig naar jouw kijk op de BBF/AF-ON. Op facebook wordt er redelijk spannend over gedaan (naar mijn mening veel té spannend) Velen prijzen die instelling de hemel in, net alsof het dé instelling is die alle problemen omtrent bewegingsonscherpte de wereld uit helpen. Nogmaals, niet mijn idee hoor ;-). Ik ben het gaan proberen en het beviel me wel, maar heb geen idee of het nou de beste instelling is. Ik gebruik het wel vaak als ik na scherpstellen opnieuw wil kaderen. Bijvoorbeeld bij poorten of tunnels, ik stel dan scherp op de voorkant van de tunnel, laat de BBF knop los en ga herkaderen en vervolgens druk ik af. Soms doe ik het ook wel eens bij portretten maar alleen als de scherptediepte het toelaat, zo hoef ik nooit het scherpstelpunt te verplaatsen en kan ik alles met het middelste punt doen.


Een kleine 'noot' over dit stukje.
BBF is niet 'dé instelling die alle problemen omtrent bewegingsonscherpte de wereld uit helpt'.
Je gebruikt het om het focussen en het afdrukken te 'ontkoppelen' van 1 knop, afhankelijk van de situatie moet je nog steeds (opnieuw) de focus op je onderwerp zetten.
Focus en herkaderen is een heel stuk lastiger (afhankelijk van de omstandigheden en camera instellingen).

Ik gebruik ook BBF, maar dat is puur in situaties waarbij ik en het onderwerp statisch zijn en dan wijzigt de focusinstelling niet en gebruik ik alleen de ontspanknop. Ik wissel gewoon mijn scherpstelpunt van plek, ik weet van mezelf dat ik niet de 'stabielste hand' altijd heb; dus focus en herkaderen doe ik niet aan.
DannySan

Forumlid
Berichten: 3728


Locatie: Het Noord'n
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor Janvis » vr sep 15 2017 7:51 am

@Rene, Dankjewel voor je uitgebreide tekst, zit een hoop stof tot nadenken in en het is goed om alles nog eens kritisch onder de loep te nemen. Vooral de theorie over de wijsvinger en de duim zit wel wat in.

Opzich bevalt het principe van het herkaderen mij prima bij het fotograferen van stilstaande onderwerpen. We zijn nu in Italië en heb al heel wat gebouwen gefotografeerd. Bij grote scherptedieptes focus ik steeds een stukje voor het midden van de foto en ga dan kaderen. Dat heeft eigenlijk bij alle foto's goed gewerkt en ben er wat dat betreft best tevreden over.

Bij mijn camera wordt de VR van mijn lenzen trouwens netjes ingeschakeld zodra ik de AF-on bedien achterop de camera dus dat is verder geen probleem.

Alles bij elkaar hou ik het vooralsnog bij de BBF techniek, ben er inmiddels aan gewend. Maar het is natuurlijk niet erg om de opties na verloop van tijd nog weer eens kritisch te beoordelen.
M.v.g. Jan Willem Visser

Flickr
Facebook

Ideeën voor uitjes? Laat het me weten, tips zijn meer dan welkom :-)
Gebruikersavatar
Janvis

Regiocoördinator
Berichten: 1432


Locatie: Bovensmilde
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor Vincent » vr sep 15 2017 9:06 am

ReneG schreef:Nogmaals, dit komt voort uit ervaring en lering uit de handboogsport waar elke millimeter afwijking in je hand op het doel centimeters of zelfs decimeters verschil kan opleveren.


1. Druk enkel de AF-ON/back focus button in en laat die weer los, zoals je dat normaal doet. Grote kans dat je camera een klein 'sprongetje' maakt. (Valt niet op als je bezig bent met fotograferen).


Bij boogschieten wordt het resultaat bepaald in die kleine verplaatsing/beweging. Bij fotografie is een compositie-verplaatsing van een paar mm zelden een probleem...

Eventuele onscherpte door beweging kan gewoon minimaal zijn, afhankelijk van hoe lomp je op de knoppen ramt. (Zie verderop)

2. Een ander iets waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat VR niet inschakelt bij gebruik van de AF-ON knop.


Is juist een voordeel omdat het echt een hoop batterijenlading kan schelen als je de VR pas activeert vlak voordat je gaat afdrukken ipv dat deze de hele tijd staat te draaien

'Dat mensen het niet weten' is geen ook argument. Onjuist gebruik van een methode is geen argument er tegen, maar vooral een argument vóór geïnformeerde en geoefende gebruikers. Methodes en werkwijzen moet je beoordelen bij correct gebruik.

3. In het verlengde van 1 en 2: Het is aangetoond dat het verrichten van 2 motorische handelingen met 1 hand aanzienlijk lastiger is dan 1 motorische handeling.


Lijkt me een vergezocht argument omdat je dat prima kunt trainen. Nog even los van werken vanaf ondersteuning/monopod.

Sterker, draai het probleem eens om, dat je altijd alleen met de ontspanknop schiet en dan ineens een focus of exposurelock wilt hebben... dan ga je schieten op een manier waarop je nooit werkt en is het probleem alleen maar groter...

Af-on geeft juist uniformiteit van werken, wat op papier een verbetering geeft naarmate men meer gewend is aan die werkwijze.


4. Button mashing: Sommige mensen die de AF-ON knop gebruiken zie ik de ontspanknop ineens heel hard indrukken, in plaats van deze half ingedrukt te houden. Los nog van de VR levert dat een beweging op die vaak leidt tot een ietwat scheve horizon. Niet handig bij landschappen etc. (En nadat ze zich afvragen of hun sensor misschien scheef zit wijs ik ze erop dat ze ook gewoon de ontspanknop ook wat subtieler in kunnen drukken... :mryellow: )


Ik zie ook wel fotografen focussen, VR activeren en afdrukken in 1 beweging... dat is ook geen reden om überhaupt niet af te drukken ;)
Vincent

Clublid
Berichten: 4048


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor ReneG » vr sep 15 2017 10:49 am

Ik ben het vaak met je eens Vincent, maar deze keer niet. Mijn argumentatie heb ik grotendeels al gegeven.

Ik ageer vooral tegen het feit dat deze techniek wordt verkocht alsof het de 'beste' techniek is. Met het argument dat alles te trainen is ben ik het pertinent oneens. Als handboogtrainer kom ik genoeg mensen tegen die juist dit soort motorische bewegingen niet onder de knie kunnen krijgen. En dan heb ik het niet eens over mensen met beperkingen of ziektes als reuma, maar ook veel 'gewone' mensen lopen met dit sort technieken te stuntelen omdat ze om één of andere reden verminderde coordinatie in de handen hebben. En van die laatste categorie zijn er verrassend veel, zoveel zelfs dat ontwerpers van consumentenapparatuur (smartphones, afstandsbedieningen) er rekening mee moeten houden.

Ik wil daarbij nog opmerken dat ik expliciet heb gezegd dat het geen slechte methode is. Hij is alleen niet voor iedereen geschikt. En bij het beoordelen van een methode die door mensen wordt toegepast moet je juist rekening houden met de menselijke factor. Maar goed, ik denk dat we daar nog wel een uur over kunnen discussiëren. :)

Tenslotte nog over VR; vroeger was het een issue maar met de moderne accu's is het volgens mij een non-issue. Ik merk geen enkel verschil tussen het aantal shots dat ik maak in mijn objectieven met en zonder VR en met actiefotografie trek ik met enige regelmaat volle accu's leeg op een dag. (Bovendien, wie heeft er geen reserve bij?).
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4484


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor ArendV » vr sep 15 2017 10:54 am

ReneG schreef:Een ander iets waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat VR niet inschakelt bij gebruik van de AF-ON knop. Die schakelt uitsluitend in door de ontspanknop (half) in te drukken. Zelfs de D850 heeft dat nog, een quote uit de handleiding: "... vibration reduction will not be performed when the AF-ON button is pressed."

Dit klopt niet voor alle recente Nikon DSLRs, daar activeert AF-ON ook VR:
D7100, D7200, D500, D600, D610, D750, D800/D800E, D810, D4, D4 en D5 (De quote uit de D850 handleiding verbaast mij en is waarschijnlijk niet correct, zie hieronder)

Zie ook Thom Hogan die dit in zijn "Final note" onderaan bevestigt en ik kan dit zeker ook voor mijn D500 uit de praktijk bevestigen (en Thom meldt ook dat een aantal Nikon handleidingen niet correct zijn: "Some Nikon's manuals still say that the AF-ON button does not activate VR. This is no longer true on the ......")
Laatst gewijzigd door ArendV op vr sep 15 2017 11:08 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Groeten - Arend / flickr
"Basically in Photography there are just two controls, one is where you stand and one is when you push the button" - David Hurn
Gebruikersavatar
ArendV

Clublid
Berichten: 2440


Locatie: Omgeving Breda
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor Vincent » vr sep 15 2017 11:07 am

ReneG schreef:Ik ageer vooral tegen het feit dat deze techniek wordt verkocht alsof het de 'beste' techniek is.


Maar wie zegt dat dan? ;) ik niet in elk geval. Het werkt voor mij, het werkt goed.

Mijn probleem met jouw redenatie is dat één of twee mm verschuiven met je hand het verschil kan zijn tussen een maximale score en een 0 met handboogschieten (afhankelijk van je afstand). Bij fotografie is dat zeer zelden het verschil tussen een gelukte en een mislukte foto...
Vincent

Clublid
Berichten: 4048


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor ATOR » vr sep 15 2017 11:14 am

Ook de D850 activeert VR met de AF-ON button. De Quote uit de handleiding die ReneG noemt komt uit het stukje over de eventueel bijgeleverde 24-120mm kitlens.
Gebruikersavatar
ATOR

Clublid
Berichten: 2850


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor ReneG » vr sep 15 2017 11:18 am

ATOR schreef:Ook de D850 activeert VR met de AF-ON button. De Quote uit de handleiding die ReneG noemt komt uit het stukje over de eventueel bijgeleverde 24-120mm kitlens.


I stand corrected. :) Vroeger was het wel zo, maar ik heb AF-On dan ook niet meer gebruikt sinds ik een D750 heb.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4484


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus vraag

Berichtdoor ReneG » vr sep 15 2017 1:23 pm

djunclesam schreef:
ReneG schreef:Ik ageer vooral tegen het feit dat deze techniek wordt verkocht alsof het de 'beste' techniek is.


Maar wie zegt dat dan? ;) ik niet in elk geval. Het werkt voor mij, het werkt goed.


Dat heeft niemand hier gezegd, maar in het verleden heb ik over deze techniek teveel ongenuanceerde 'hallelujah' verhalen gelezen. Het irriteert me mateloos (en nu blijkbaar nog steeds) als zaken kritiekloos en ongenuanceerd worden beschreven. Dat heb ik bij deze methode vrij vaak gezien. ;) Maar ja zo heeft iedereen zijn punten van irritatie. :P.

djunclesam schreef:Mijn probleem met jouw redenatie is dat één of twee mm verschuiven met je hand het verschil kan zijn tussen een maximale score en een 0 met handboogschieten (afhankelijk van je afstand). Bij fotografie is dat zeer zelden het verschil tussen een gelukte en een mislukte foto...


Qua resultaat heb je gelijk, maar interessant dat je mijn redenering zo omschrijft. Dat is namelijk precies hoe ik fotografie benader als ik serieus bezig ben. Het is voor mij op dat moment een wedstrijd tegen mezelf om het 'maximale uit een foto te halen, qua techniek, belichting, scherpte en compositie. En dan moet de foto ook nog eens interessant en aansprekend zijn. En dat in de wetenschap dat ik dat niveau van perfectie zelden of nooit haal. Maar ik kan er wel naar streven. Dat is mijn drive zo je wilt, en mijn methode om mezelf te verbeteren.

Natuurlijk staat de boog niet altijd gespannen (pun intended) en pak ik het op een gezellig evenement niet zo serieus aan. En ik kan achteraf ook best tevreden zijn over een minder geslaagde foto (al gooi ik ook ontzettend veel weg, soms zelfs hele series). Maar op het moment zelf telt elk klein detail en is het gewoon keihard werken. Aard van het beestje denk ik. Dat is overigens ook wat ik prettig vind aan de feedback die jij op foto's geeft, je hebt wel kijk op details. Daar leer ik van.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4484


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Autofocus vraag

Berichtdoor Vincent » vr sep 15 2017 1:58 pm

ReneG schreef:Qua resultaat heb je gelijk, maar interessant dat je mijn redenering zo omschrijft. Dat is namelijk precies hoe ik fotografie benader als ik serieus bezig ben.


Wat ook prima is maar een nuancering die ik onontbeerlijk vind bij jouw reactie. ;)

Ik gebruik trouwens vaak zelfs een derde vinger als ik fotografeer. Ik heb namelijk spotmeting onder de Pv knop zitten (en matrix onder Fn) dus dan kan ik makkelijk focussen met de Af-On knop, dan herkaderen voor de spot-lichtmeting, licht meten met de Pv ingedrukt en vast zetten met de exposure-lock knop, herkaderen voor compositie en dan afdrukken.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Werkt als een malle ;) en dat werkt inderdaad niet als je onderwerp beweegt. En ja dat geeft vrijwel altijd scherpe en 'goed' belichte foto's (want in de gevallen dat het niet kan dan gebruik ik het niet)
Vincent

Clublid
Berichten: 4048


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:


Terug naar “D70(s), D80, D90, D7x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast