De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Overige onderwerpen op het gebied van fotografie in het algemeen

Onderwerp:

De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor ReneG » vr mar 23 2018 1:06 pm

Enige tijd geleden was er op het forum een discussie over de nieuwe AVG in de context van fotografie op scholen. Naar mate de tijd vordert wordt er steeds meer duidelijk. Wat ook steeds duidelijker wordt is dat veel verenigingen en kleine ondernemers niet zijn voorbereid of zich zelfs niet bewust zijn van de AVG. Afgelopen week was er een voorlichtingsavond waarbij onder andere een paar ZZP'ers en eenmansbedrijven bijna van hun stoel vielen m.b.t. de zaken die ze nog moeten regelen.

Onder het motto 'een gewaarschuwd mens telt voor twee' leek het me handig om de fotografische gemeenschap alhier nogmaals te wijzen op deze regelgeving. Want deze geldt straks óók voor de ondernemende fotograaf; ben je ondernemer (al is het maar een parttime eenmansbedrijfje met eek kvk nummer), zodra je persoonsgegevens verwerkt en opslaat moet je al een aantal zaken regelen. En dat doe je al als je een nieuwsbrief uitstuurt, een factuur verstuurt of mailings de deur uit doet. Daarnaast is er nog de complicatie dat foto's die mensen bevatten die herkenbaar in beeld komen óók als persoonsgegevens worden beschouwd.

Voor diegenen die meer willen weten, zie deze links van de KVK als starter:
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/avg/dit-moeten-ondernemers-weten-over-de-avg/
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/avg/voorbereiden-op-de-avg-algemene-verordening-gegevensbescherming/

NB: Dit alles geldt dus niet voor de particuliere hobbyfotograaf! Of het geldt wanneer je als vrijwilliger in een club aan de slag gaat, hangt van de situatie in die club af.

De meest voorkomende zaken die je als ondernemer moet regelen:

- Je moet beschrijven hebben welke persoonsgegevens je verwerkt, waar ze opgeslagen zijn, wie toegang heeft en vooral welk doel ze dienen met een acceptabele grondslag. Dat geldt dus ook voor foto's met herkenbare personen erop.
- Veel kan geregeld worden met behulp van expliciete toestemming; maar deze moet wel expliciet zijn vastgelegd en zonder dwang zijn afgegeven.
- Je moet procedures hebben voor recht op inzage, verwijdering, correctie en het omgaan met datalekken. Dit zijn korte procedures maar ze moeten wel bestaan. Deze procedures mogen niet in algemene voorwaarden of juridische teksten weggestopt zijn; het moet eenvoudig toegankelijk zijn in leesbare mensentaal. Volg het one-click principe als je als fotograaf een website hebt waarbij de privacy regels prominent naar voren komen via een duidelijke link die prominent op je website staat.
- Heb je een site waar mensen zich registreren voor je foto's en staat er een vinkje voor een nieuwsbrief of iets dergelijks? Die moet standaard uit staan. Verstuur je mailings? Dat mag alleen nog met expliciete toestemming. Je moet ook alle adressen in de BCC zetten en mensen de mogelijkheid bieden zich uit te schrijven.
- Voor persoonsgegevens van minderjarigen gelden extra eisen.

En dan zijn er nog de vraagstukken die specifiek zijn voor de professionele fotograaf:

- Een interessante voor fotografen die ondernemen is dat mensen zonder toestemming of een zwaarwegend belang niet herkenbaar in beeld mogen worden gebracht. Dit staat geheel los van beeld- en portretrecht. Los van bepaalde journalistieke uitingen (vrije nieuwsgaring) zijn hier weinig tot geen uitzonderingen op. Dus als je als ondernemer een foto wilt publiceren waarop een toevallige passant herkenbaar in beeld komt, dan mag dat misschien wel vanwege het beeldrecht, maar niet van de AVG.
- Heb je als professioneel fotograaf foto's met herkenbare personen op flickr staan of een andere dienst? Dan moet je een dataverwerkingsovereenkomst aangaan.
- Kan de data van die diensten buiten europa belanden (waar parkeert flickr zijn data)? Dan moet je nog aan aanvullende criteria voldoen.

Dit heeft best veel impact. Ik mag als hobbyist op mijn site een foto van de eifeltoren plaatsen met passanten die herkenbaar in beeld komen. Als professioneel fotograaf mag dat volgens de AVG feitelijk alleen nog maar met expliciete toestemming. Als particulier mag ik de foto's opslaan, als ondernemer zou je formeel een grondslag moeten hebben. Hoe scheid je 'privé' fotografie van je professionele fotografie? Mag/kan dat ubethaupt. Stuur je foto's waar mensen op staan naar klanten via iets als dropbox of wetransfer, dan moet je jezelf afvragen of dat veilig is en die data niet ook in/via landen buiten europa gaan. Gebruik je dropbox? Standaard staat er geen wachtwoord op de download link (dat moet wel). Het moet via encryptie. Waar staat die data? Buiten europa? Hoe lang wordt die data bewaard? Heb je wel een dataverwerkingsovereenkomst met dropbox? Een gevolg van deze wet is dat veel grotere bedrijven gebruik van diensten als dropbox en wetransfer al verboden hebben.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit klinkt misschien wat 'alarmistisch', maar bij elke workshop en voorlichtingsbijeenkomst krijg ik steeds dezelfde respons van verschillende juristen. Over de details is nog niet alles duidelijk, zeker waar het fotografie betreft. Maar als ondernemer moet je dit soort zaken geregeld hebben.

Doe ermee wat je wilt, maar een gewaarschuwd mens (of in dit geval ondernemer) telt voor twee. ;)
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4688


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor George Fennes » di mar 27 2018 6:50 am

Nou René dat maakt alles niet eenvoudig al die regelgeving.
Maar ik kan het wel voorstellen dat niet iedereen met zijn hoofd op elke site van het net beland.
Blijf het objectief bekijken
George Fennes

Clublid
Berichten: 7714


Locatie: Ergens
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor MarcB » di mar 27 2018 7:27 pm

Het treft niet alleen de ondernemer maar ook fora beheerders. Voor de geïnteresseerden, op phpBB.nl heb ik hier het e.e.a. over nagevraagd, zie GDPR en de impact op Fora. Ter info, de internationale term voor AVG is GDPR (General Data Protection Regulation).
Gebruikersavatar
MarcB

Clublid
Berichten: 655


Locatie: Waalwijk
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor George Fennes » di mar 27 2018 8:33 pm

Het wordt er allemaal niet makkelijker op.
Blijf het objectief bekijken
George Fennes

Clublid
Berichten: 7714


Locatie: Ergens
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor MarcoEos70D » wo mar 28 2018 10:30 am

Een paar weken geleden kwam ik nog dit artikel tegen. Ik drop 'm hier ook maar even.
https://www.charlotteslaw.nl/2018/02/pr ... otografen/
"Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dát is kennis!" -Confucius-

Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
MarcoEos70D

Forumlid
Berichten: 1715


Ervaringsniveau: ****

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor Richard » wo mar 28 2018 4:37 pm

Charlotte heeft aardig wat over AVG geschreven, deze is ook interessant: https://www.charlotteslaw.nl/2018/03/to ... vg-no-way/
Met vriendelijke groet,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2956


Locatie: West-Friesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor lamw » ma mei 14 2018 8:27 pm

Geldt deze hele regelgeving ook voor de amateurfotograaf die een website heeft met wat modelfotografie? Er staan op de website geen modellen met volledige naam vermeldt. Wel heb ik een overeenkomst die getekend is dat ze toestemming geven om foto's te publiceren.
lamw

Clublid
Berichten: 42


Locatie: Schouwen-Duiveland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor Vincent » ma mei 14 2018 9:16 pm

Nuttig topic dit! :thumbup:

Enkele punten kunnen echter wel genuanceerd worden met de huidige kennis. Bijvoorbeeld jouw opmerking:

ReneG schreef:- Een interessante voor fotografen die ondernemen is dat mensen zonder toestemming of een zwaarwegend belang niet herkenbaar in beeld mogen worden gebracht. Dit staat geheel los van beeld- en portretrecht. Los van bepaalde journalistieke uitingen (vrije nieuwsgaring) zijn hier weinig tot geen uitzonderingen op. Dus als je als ondernemer een foto wilt publiceren waarop een toevallige passant herkenbaar in beeld komt, dan mag dat misschien wel vanwege het beeldrecht, maar niet van de AVG.


Dit is niet helemaal juist. De minister heeft hierop al een antwoord gegeven (mijn bron: website nvj):

Voorbeeld
In de Nota van verslag over de Uitvoeringswet AVG is de volgende vraag opgenomen. Een persoon staat in Amsterdam op de Dam en maakt een foto van het paleis op de Dam. Op de foto zijn ook andere personen herkenbaar afgebeeld. Vervolgens wordt de foto online gezet. Is dit een verwekring van persoonsgegevens in de zin van de AVG?

Daarop heeft de Minister voor Rechtsbescherming (Dekker) het volgende geantwoord. Eerst moet worden vastgesteld of er überhaupt sprake is van een persoonsgegeven. Daarvoor moeten de personen die op een dergelijke foto op de achtergrond te zien zijn direct of indirect kunnen worden geïdentificeerd. Hierbij is het uitgangspunt dat een persoon identificeerbaar is als zijn identiteit redelijkerwijs, zonder onevenredige inspanning vastgesteld kan worden. Dat lijkt bij willekeurige voorbijgangers op de Dam zeer de vraag.


'lijkt zeer de vraag' is natuurlijk geen 100% dekkend antwoord, maar geeft wel een goede indicatie van hoe dit punt geïnterpreteerd moet worden.

In elk geval weer wat werk erbij ;-)
Vincent

Clublid
Berichten: 4270


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor ReneG » di mei 15 2018 12:29 am

En zo zie je maar weer dat e.a. snel achterhaald kan zijn. Ik baseerde me nog op informatie van voor 14 februari 2018 toen die uitspraak is gepubliceerd. Dit is een 'nieuw feit'. Dat gezegd hebbende, de AP staat bij mijn weten nog steeds op het standpunt dat een herkenbaar persoon op een foto een persoonsgegeven is. En volgens mij gaat de AP en de rechter over de interpretatie, en niet de minister, al heeft die minister zijn antwoorden waarschijnlijk weer bij de AP betrokken. En hij geeft ook aan dat dit 'nog maar de vraag is'. Redelijk ontwijkend antwoord dus.

En wat is redelijke inspanning? Met Google Image Search met Face parameter kom je tegenwoordig al snel een heel eind...

Maar zo zal langzaam door nuancering en binnenkort jurisprudentie duidelijk worden waar de grenzen liggen. Er veranderen elke week nog dingen, zoals recentelijk het feit dat een medewerker toch toestemming kan geven aan de werkgever voor gebruik van foto's, mits aannemelijk kan worden gemaakt dat zonder dwang en uit vrije wil gebeurt. Nieuwe interpretatie die pas 3 weken oud is. ;)
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4688


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor Matthieu » do mei 17 2018 9:13 am

Nikon D3 + D3s + 14-24 + 24-70 + 50 + 105 + 70-300 VR + SB-700 +Elinchrome flitskoppen en boxen + nog meer

Kijken doe je met je ogen, fotograferen met je hart


www.matthieuverhoeven.nl
Kunstsite Matthieu
Flickr Matthieu
Laatste boek Matthieu
Gebruikersavatar
Matthieu

Forumlid
Berichten: 2034


Locatie: Heerhugowaard
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor MarcoEos70D » do mei 17 2018 9:21 am

Ik heb zo mijn twijfels bij dat nogal tendentieuze artikel.
"Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dát is kennis!" -Confucius-

Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
MarcoEos70D

Forumlid
Berichten: 1715


Ervaringsniveau: ****

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor ReneG » do mei 17 2018 11:19 amMet alle respect voor jou (doch niet voor de auteur), dit artikel is onwaar op zoveel fronten; zowel qua wetgeving als technisch klopt het niet. Om maar enkele hoofdpunten te ontkrachten:

- Hij heeft het over de DSVGO. Dat is de duitse interpretatie van de GDPR en tegenhanger van de Nederlandse AVG. Hoewel er veel overeenkomsten in zitten, zitten er ook verschillen in. De DSVGO is wat strenger dan de AVG, en ja in Duitsland mag je (als bedrijf) niet zomaar foto's maken van mensen op straat. Maar dan nog maakt dat voor particulieren niet uit, want...

- De nieuwe AVG (GDPR) is van toepassing op organisaties en bedrijven (dus ook éénmans-bedrijven) maar is niet van toepassing op particulieren (en dus amateur fotografen).

- De 'miljoenenboete': Zelfs al ben je professioneel fotograaf, de aangehaalde boetes zijn de maximale boetes die van toepassing zijn bij herhaalde overtreding. Er zitten nog andere maximeringen op (2% of 4% van je omzet) en de AP heeft het recht om de boetes aan te passen aan de situatie. Je krijgt als particulier echt geen boete en als eenmansbedrijf krijg je ook geen 10 of 20 miljoen euro boete (al kan de boete wel fors zijn).

- De vervolgketen m.b.t. de wet Mulder die hier wordt aangehaald werkt niet op deze manier. Wat niet wil zeggen dat je een boete niet zou moeten betalen, maar dit is een klok/klepel gevalletje.

- De auteur haalt auteursrecht en de AVG door elkaar (die m.i. op sommige punten overigens ook in conflict zijn). De aanname is dat de AVG het auteursrecht overstijgt. Bij publicatie door bedrijven/organisaties is dat waarschijnlijk wél het geval, bij publicatie door particulieren zeker niet. En het is ook nog maar de vraag in hoeverre dat het geval is voor het bewaren van foto's. Als deze in opdracht worden gemaakt moet je waarschijnlijk aan de AVG voldoen, maar als particulier zeker niet en als je [url]zonder[/url] opdracht als prof werkt waarschijnlijk óók niet. En als je wél in opdracht werkt het is een kwestie van toestemming regelen (iets wat iedereen volgens de auteurswet eigenlijk ook al moet doen, maar dat wordt achteraf getoetst en van schadevergoeding is pas sprake wanneer een redelijk belang wordt geschaad). Maar dat zal een rechter eerst moeten toetsen. En wederom, dit geldt sowieso niét voor particulieren!

- Hij heeft het erover dat je foto's 'ergens op een centrale server met 'AI software' (een term die iemand die bekend is in die wereld zo niet zou gebruiken) worden bekeken'.
- Dan moeten die foto's ten eerste op die centrale server belanden (en tenzij je dat zelf doet, stuurt je telefoond dat echt niet zomaar over. Ik heb dat zelfs gecheckt, het standaard volume van dataverkeer is veel te klein voor dergelijke transmissie).
- Zelfs al zou je foto's wel ergens 'centraal' staan, dan zegt dat nog weinig. Ze kunnen eenvoudig zien of er mensen op staan, maar bepalen wie dat is (= identificeerbaar, een voorwaarde voor de AVG) is een heel ander verhaal. Het is niet onmogelijk, maar je hebt veel meer computing power nodig dan nu beschikbaar is om dat op grote schaal uit te rekenen en ook veel meer referentiemateriaal om iedereen daadwerkelijk te identificeren.
- Dan nog kan 'AI Software' niet bepalen of er wel of geen toestemming is gegeven voor de foto, en dus niet vaststellen of er sprake is van een overtreding. Op zijn best een is een signalering mogelijk waar dan mensen achteraan moeten.

- Hij meldt dat ze aan de hand van EXIF informatie kunnen zien of je in overtreding bent. Onmogelijk. EXIF kan op geen enkele manier weergeven wie er op een foto staat (en zelfs als zou je dat erin zetten en mensen met naam en toenaam noemt, dan is dat zonder de foto nog steeds geen bewijs). En wederom weet je niet of er toestemming of een andere grondslag is etc.

En zo kan ik nog wel even doorgaan... De auteur noemt dit 'doodgezwegen' nieuws. Dat is het niet, want het is een conclusie die de auteur zelf verzonnen heeft op basis van halve waarheden en verkeerd geïnterpreteerde feiten. Oftewel: Feitelijk onjuist/fake news.

PS: Van de betreffende site wordt overigens ook melding gemaakt op verschillende fake news en hoax sites.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4688


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor MarcoEos70D » do mei 17 2018 3:12 pm

Zijn update is zo mogelijk nog onzinniger...
https://www.martinvrijland.nl/nieuws-an ... -of-dsgvo/

Jammer dat er mensen zonder enige kennis terzake dit soort artikelen plaatsen. Clickbait, meer niet.
"Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dát is kennis!" -Confucius-

Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
MarcoEos70D

Forumlid
Berichten: 1715


Ervaringsniveau: ****

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor ReneG » do mei 17 2018 3:36 pm

Leuk dat hij nu al op zijn eigen woorden terugkomt maar dat presenteert als nieuwe feiten; oftewel, onvoldoende vooronderzoek gedaan voor het schrijven van het eerste stuk en nu proberen te corrigeren... En de rest is inderdaad ook weinig zinnig. Zo werkt de wetgeving niet. Zucht.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4688


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: De nieuwe AVG (privacywet) en de fotograferende ondernemer

Berichtdoor MarcoEos70D » vr mei 18 2018 2:24 pm

Overigens heeft Arnout Engelfriet deze week nog een artikel over dit onderwerp gepubliceerd:
https://blog.iusmentis.com/2018/05/15/j ... na-de-avg/
"Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dát is kennis!" -Confucius-

Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
MarcoEos70D

Forumlid
Berichten: 1715


Ervaringsniveau: ****


Terug naar “Overig fotografie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast