Informatie voor deelnemers aan de maandopdracht

Fotografie maandopdracht. Per september 2011 is deze foto opdracht overgegaan in de NCN Foto opdracht.

Onderwerp:

Informatie voor deelnemers aan de maandopdracht

Berichtdoor Mieke53 » ma mar 05 2018 7:17 pm

Algemene informatie over de maandopdracht
 • Meestal rond de eerste dag van de maand gaat de plaatsing van de maandfoto in. Dan kun je je foto’s plaatsen in het topic: "MO mm jjjj - Plaatsen foto's ......”.
 • Bij de geplaatste foto: naam of een titel. Kleine uitleg mag, (niet meer dan twee regels).
 • Rond de laatste dag van de maand zal sluiting van het onderwerp plaatsvinden. Hierna kan er via een poll gestemd worden.
 • Na de poll rolt er een foto uit met de meeste stemmen (zie hieronder ook bij puntentelling). Krijgen twee (of meer) foto's een gelijk aantal stemmen, dan zijn er twee (of meer) winnaars. Deze foto('s) wordt/worden per maand getoond in een apart topic met de naam Maandopdracht 20XX - winnaars. Deze foto('s) is/zijn niet meer te verwijderen van het forum.
 • De foto van de winnaar van de maandopdracht verdient een mooie plek in het NCN-magazine. Elk kwartaal worden de foto’s van maandwinnaars van drie voorafgaande maanden in de rubriek ‘De maandopdracht’ gepubliceerd (rekening houdend met de deadlines van het magazine). Uiteraard met naamsvermelding. Als je de maandopdracht wint, neemt de organisator van de maandopdracht contact met je op om de foto aan de redactie van het NCN-magazine aan te leveren. De foto moet in JPG-formaat en in een zo hoog mogelijke kwaliteit op 300 dpi aangeleverd worden (zonder logo of watermerk), om een acceptabele afdruk in het NCN-magazine mogelijk te maken. Daarnaast willen we graag de exif-gegevens zien (ISO, diafragma, sluitertijd en brandpuntsafstand). Het is leuk als de winnaars ook een korte toelichting bij de foto schrijven. Deze toelichting wordt dan bij de foto geplaatst.
 • Naast publicatie van de foto van de winnaar in het NCN-magazine, wordt de winnende foto in de eerstvolgende maandelijkse nieuwsbrief van de NCN opgenomen. Daarnaast wordt de foto geplaatst op de Facebookpagina en op de Instagrampagina van de NCN. Tenslotte krijgt de foto een plaatsje op de homepagina van onze NCN-website. Uiteraard gebeurt plaatsing in de nieuwsbrief, op de homepage van de website, op Facebook en op Instagram onder naamsvermelding van de fotograaf en met vermelding van het thema waarmee de foto tot winnaar van de maand is gekozen.

Extra dimensie aan de foto-opdracht
  Soms zal er een extra dimensie aan de opdracht meegegeven worden.
  Dat kan per keer verschillen, lees de omschrijving dus goed door.

De regels voor het plaatsen van foto's zijn als volgt.
 • Maximaal één foto per forumlid. Als je gedurende de maand je foto wilt wijzigen, mag dat. Lukt het niet in je eigen bericht te herplaatsen, geef de organisator dan een seintje. Dan haalt hij de foto weg en kun je opnieuw plaatsen.
 • Plaats geen andere foto's dan foto's die meedoen voor de eretitel 'Foto van de maand'.
 • Als de foto in de betreffende maand van het maandthema gemaakt moet zijn, is een foto van een oude foto maken niet toegestaan.
 • Let op: als je je foto bijvoorbeeld verwijdert uit een website als: Nikon Image Space, Flickr, Picasa of 500pix, dan is je foto ook niet meer zichtbaar op het Nikonforum.
 • Het thema is herkenbaar in de foto.
 • De plaatsing van analoog gemaakte foto's gaat in overleg met de organisator van de maandopdracht.
 • Foto's die niet aan deze regels voldoen, worden verwijderd (zo mogelijk na overleg met de betreffende fotograaf).

Puntentelling
 • Foto gemaakt in de lopende maand en met een Nikonbody: bij meeste stemmen 3 punten (exif-gegevens moeten zichtbaar zijn).
 • Foto uit je archief (indien toegestaan bij de opdracht van de betreffende maand), of ander merk camera gebruikt: bij meeste stemmen 1 punt.
 • Met ingang van 1 September 2023 vervallen de twee bovenstaande voorwaarden (en punten) onder het kopje 'Puntentelling' en worden vervangen door de voorwaarde dat de foto gemaakt moet zijn met een Nikonbody, ook indien een foto uit het archief is toegestaan. Per 1-1-2024 zal wat onder het kopje 'Puntentelling' staat, vervallen en de voorwaarde dat de foto met een Nikonbody moet zijn gemaakt zal dan toegevoegd worden onder het kopje 'Regels voor het plaatsen van foto's'.

Jaarstemming
 • Aan het einde van het jaar wordt een jaarstemming gehouden. Hiervoor moet je minimaal 3 punten hebben gehaald voor een winnende foto.
 • Winnaars met meerdere foto's doen gewoon mee met al hun foto's.
 • Winnaar van het jaar heeft eeuwige roem :wink:.

Er zijn vele manieren om foto's te plaatsen. Hieronder de meest gebruikte door onze leden.
 • Uitgebreide uitleg plaatsing foto's middels Flickr. Let op dat je vanuit Flickr "original size" download en niet "large size". Large size laat geen exif zien op ons forum.
 • Nog een iets kortere uitleg plaatsing foto's middels Flickr.
 • Uitleg plaatsing foto's middels Picasa.
 • Uitleg plaatsing foto's middels 500px.
 • Zet je je de foto met daarin de EXIF op je eigen website of cloudoplsag van je provider, dan gaat het als volgt
  Maak een bericht aan in het draadje van de maandopdracht.De url van je foto zet je tussen de IMG-tags, dus bij voorbeeld: (img)https://www.mijnwebsite.nl/maandfoto.jpg(/img). Let op: vervang de ronde haakjes door vierkante haakjes [...] ofwel klampen. Hierin heet jouw plek op het Internet dus ‘mijnwebsite.nl’ en de foto heet ‘maandfoto.jpg’.
Gebruikersavatar
Mieke53

Forumlid
Berichten: 2381


Locatie: Houten
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Informatie voor deelnemers aan de maandopdracht

Berichtdoor josti » za jan 01 2022 7:53 pm

Per 1-1-2022 is deze informatie geüpdatet. Daarnaast een vraag aan gebruikers van de verschillende plaatsingsmogelijkheden; kunnen jullie nagaan of de informatie onder het laatste stukje 'manieren om foto's te plaatsen' nog actueel is? Graag een pb als het aangepast moet worden.
josti

Maandopdrachten
Berichten: 2854


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Informatie voor deelnemers aan de maandopdracht

Berichtdoor josti » wo apr 06 2022 11:14 am

Nog een kleine update; per vandaag zijn de draadjes met verzameling van de winnende foto's in een jaar verplaatst naar een archief. Je vind ze nu bovenaan de pagina van de maandopdrachten in het item met de naam Archief Maandopdrachten - Winnaars.
Dat maakt de startpagina van de maandopdrachten weer wat overzichtelijker en de actuele maandopdracht en poll staat dan niet meer zo ver naar beneden.
Meer foto's zien? Klik hier, daar of op www.joswerkhoven.nl
josti

Maandopdrachten
Berichten: 2854


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Informatie voor deelnemers aan de maandopdracht

Berichtdoor josti » ma feb 27 2023 5:40 pm

Per 1-3-2023 is er een extra voorwaarde aan de regels toegevoegd. In het verleden is het voorgekomen dat deelnemers een foto van een oudere foto maakten en die 'nieuwe' foto dan lieten meedoen aan de maandopdracht. Formeel kon dat, maar dat gaat voorbij aan de intentie van nagenoeg alle maandopdrachten; namelijk deelnemers uitdagen op pad te gaan en in de betreffende maand een echte nieuwe foto te maken bij een thema. Daarom bij de regels vanaf nu de restrictie 'geen foto van een foto'. Controle daarop is natuurlijk nagenoeg onmogelijk, maar we gaan ervan uit dat iedereen die deelneemt, de regels respecteert.
Meer foto's zien? Klik hier, daar of op www.joswerkhoven.nl
josti

Maandopdrachten
Berichten: 2854


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Informatie voor deelnemers aan de maandopdracht

Berichtdoor josti » wo aug 30 2023 9:22 pm

Per 1-9-2023 is na overleg met het bestuur een wijziging aangebracht in bovenstaande voorwaarden voor deelname; onder het kopje Puntenteling is een punt toegevoegd. Vanaf de maandopdracht van september 2023 kunnen alleen foto's gemaakt met een Nikonbody meedoen aan de maandopdrachten.
Meer foto's zien? Klik hier, daar of op www.joswerkhoven.nl
josti

Maandopdrachten
Berichten: 2854


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee


Terug naar “Maandopdracht”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jacqueline Ermens en 1 gast