Hoi Erik,
binnenkort zijn er 2 workshops met Arthur van Uden (ALE) in den lande, een zékere aanrader voor als je wilt beginnen (of meer wilt weten) over flash-technieken.
De beide topics:
-
http://www.nikon-club-nederland.nl/foru ... le#p690370" onclick="window.open(this.href);return false;
-
http://www.nikon-club-nederland.nl/foru ... le#p690366" onclick="window.open(this.href);return false;
Voor wat betreft de foto's op Facebook... ik ben even heel eerlijk....
Onlangs heb je je site laten zien/beoordelen en daarin werd een professioneel verhaal neergezet over TFP en wat je daarin allemaal kunt bieden en verwacht.
Als je deze foto's die nu op je Facebook staan daartegen 'afzet' straalt het eigenlijk zo'n beetje alles uit wat je NIET uit wilt stralen.
Verkeerd gebruik van de flits, de afstand van je model tot je achtergrond, inconsequente witbalans, krampachtige houdingen van je modellen, ruw 'afgehakte' ledematen op sommige beelden, aanwezigheid van achtergrond materiaal in sommige beelden, bewerkingen die afbreuk doen aan je beeld, verkeerd gebruik van scherptediepte en zo valt er nog een heleboel te zeggen.
Waarbij ik niet wil zeggen dat het allemaal "zo fout" is!
Maar technisch gezien valt er nog een heleboel winst te halen, en natuurlijk moet je dat doen door te oefenen met 'live' modellen.
Een beer is leuk voor het begin, voor het inmeten wellicht als je echt niets anders hebt. Maar je zult echt - zoals al omschreven - moeten starten met 1 model en 1 flits.
En ik weet niet of de scherpte flitspunt die we zien wellicht de commander-flash is van de CLS? (wellicht kan iemand dat beamen/ontkrachten?) Ik werk namelijk met triggers en dus heb ik alleen maar de flash van mijn flits.
Verdiep je ook eens in de theorie van het indirect flitsen (bounce flash) door - iemand die ik volg - Neil van Niekerk (
http://neilvn.com/tangents/" onclick="window.open(this.href);return false;) maar er zijn diverse anderen die je vanaf de basis meenemen.
Ook handig is het juist nabewerken, maar ook al het technisch zo beheersen van je camera dat je al 'meer' hebt om mee te werken.
Als voorbeeld:

Een flitser op mijn camera gemonteerd, flitsend naar links tegen een muur en dus weer weerkaatsend op mijn dochter. Op de flitskop zit een stukje 'schuim' (zie ook The Black Foamy Thing >
http://youtu.be/aBkN0Nkn_Wc" onclick="window.open(this.href);return false;) die zorgt dat er beslist géén direct flitslicht wordt weerkaatst naar mijn model.
2e voorbeeld:

Geflitst met 1 off-camera flitser die in een flits-paraplu weerkaatst; aangestuurd met een trigger.
Langzaam opbouwen, de juiste (technische) kennis vergaren en blíjven oefenen!
Succes!
Groet Danny