Ha Eindhoven Airport, daar woon ik bijna tegenaan. En voor een eerste poging zijn het prima platen.
Je foto's zijn zoals eerder gezegd goed genoeg om met nabewerking nog een stuk te verbeteren. Maar het is natuurlijk beter (en leuker) als je minder hoeft na te bewerken. Een paar algemene tips (ik kan nl. niet alle informative uit de EXIF halen):
1. De vliegtuigen zijn een tikje aan de donkere kant. Niet vreemd met zo'n klein onderwerp tegen een overheersende achtergrond. Als de lucht blauw is overbelicht ik meestal +0.3 tot +0.7. De lucht blijft blauw, het vliegtuig licht wat op. Bij witte luchten (bewolking etc) vaak +1.0 tot soms zelfs +2.0 bij felle zon op de wolken.
2. Ik weet niet wat voor AF mode je hebt gebruikt, maar gebruik AF-C bij bewegende onderwerpen. Er is nog genoeg aan toe te voegen, maar dat is het belangrijkste om mee te beginnen. Kies verder zelf je scherpstelpunt. Als je camera AF Lock-on ondersteunt, zet die dan op 0.
3. Bij propellor vliegtuigen & helicopters wil je rond de 1/160e zitten. Dan zie je beter de beweging in de rotor/propellor. Bij jets wil je gewoon een snelle sluitertijd.
Mijn werkwijze (niet alle settings zitten op alle camera's):
- AF: AF-C, AF Lock-on op 0/uit, Group-AF (die heeft close-focus priority) of als je dat niet hebt 9-punts AF.
- Ch/Cl: Veelal niet de max (Continuous High) maar Continuous Low, 1 of 2 FPS onder de max. van de camera. Dan is de sluiter minder vaak dicht en de processor wordt minder belast, dan kan de AF beter zijn werk doen.
- Diafragma: Hangt van de lens af. Bij de meeste lenzen bij voorkeur 1 stop gediafragmeerd voor optimale scherpte. Scherptediepte is op die afstanden zelden een issue.
- Sluitertijd: 1/160e of daaromtrent bij rotors/propellors. Bij Jets een snelle sluitertijd (zeker bij kruisende formaties op luchtshows).
- ISO: Ik gebruik vaak auto-ISO, zeker bij wisselende lichtomstandigheden. Ik laat hem zo hoog oplopen als ik acceptable vind.
Verder gebruik ik nog maar zelden manueel, maar juist S en A. S stel ik in rond die 1/160e, A stel ik in op het gewenste diafragma. Dat S bij veel licht mijn diafragma verkleint vind ik geen probleem. De auto-ISO zorgt er op A voor dat mijn sluitertijd niet te traag wordt. Handig bij sterk wisselende lichtomstandigheden. Bij jets schakel ik de A-stand in, bij props de S stand. Zeker bij luchtshows met verschillende types vliegtuigen is dat handig.
Tenslotte dus overbelichting, veelal +0.3-0.7 bij blauwe luchten, zeker met de zon tegen. +1.0-2.0 bij witte luchten.
Wat werk als voorbeeld:
http://www.renevanglabbeek.nl/albums/luchtvaart/