Woudschim schreef:
Anyway. Ik heb weer wat geleerd vandaag, 2 stops verschil tussen achtergrond en onderwerp.

Nee, helaas niet zondermeer een goed advies.
Als enkel het wit wordt gemeten als
reflectiemeting (bijv. via spotmeting op het wit vanaf je camera), en het wit zit 2 stops boven de gemiddelde
opvallende lichtmeting van je onderwerp, is je wit net niet wit genoeg als het de bedoeling is het wit net te laten clippen (wit zonder tekening / dekking, het witste wit).
Wit zit circa 2,5 stop boven gemiddeld grijs zoals dat "vroeger" voor (dia)film geldt en als je de verschillen meet tussen wit en zwart van een grijstrap of een Macbeth kleurkaart met kleur- en grijsvlakken erin. Tegenwoordig digitaal kan daar wel eens verschil inzitten. Tenslotte is het dynamische bereik van een digitale camera een stop of 8+
Het is maar net waar een camerafabriek de prioriteiten legt.
Als het wit ter hoogte van de achtergrond zelf wordt gemeten als gemiddelde
opvallende lichtmeting is 2 stops corrigeren boven de
opvallende lichtmeting van het onderwerp weer veel te helder.
Onze zuiderbuur gaat er in zijn beredenatie echter ook vanuit dat er een losse hand belichtingsmeter ter beschikking zou zijn, want daarmee kun je opvallende lichtmeting toepassen.
Met een lichtmeter in de camera zonder verdere attributen als basis lukt zoiets niet.
Je moet dan weer een 18% neutrale grijskaart gaan inzetten of een "Expodisc" om wel aan een gemiddelde meting te kunnen komen. In het eerste geval (met een neutrale grijskaart) als reflectiemeting. In het tweede geval (met expodisc) kan het wel als opvallende lichtmeting.
Dan meet je echter nog steeds aanwezig "constant" licht.
Misschien (waarschijnlijk) gebruikt de TS flitslicht. Dan heb je dus een flitsmeter nodig om die verschillen te meten. Het is de vraag of de TS die heeft.
De meest praktische werkwijze waarbij je de achtergrond specifiek uitlicht is eerst een lichtopstelling maken, waarbij je het onderwerp alsook de achtergrond verlicht. Dan de achtergrondverlichting
uit doen en een proefopname maken specifiek met enkel de verlichting op je onderwerp aan. Daar stel je de camera-instellingen op af ---> je diafragma (en eventueel sluitertijd als het niet om een flitsverlichting gaat), zodanig dat je onderwerp zelf goed verlicht is (met een mooi verlopend histogram).
Dan schakel je de achtergrondverlichting extra erbij aan, en regelt het vermogen van die verlichting zodanig af, dat je
met dezelfde camera-instellingen via het histogram en knipperende clipping hulptool op het LCD in je camera, de grenzen van het wit gaat opzoeken.
Net niet knipperen van de clipping tool, betekent dat het wit net niet wit genoeg is. Dan ga je met het vermogen van je achtergrondverlichting er net een halve stop overheen. (Begint de achtergrond net weer te clippen).
Je wit als reflecterend vlak gemeten zit dan pakweg 3 stops boven een 18% neutrale grijswaarde of "gemiddeld opvallende" lichtmeetmethode.