Sorry, maar uit je antwoord blijkt dat je helemaal niet snapt wat de essentie is waarover het gaat. Het is geen koffiekransje, waar het gaat om zomaar een sfeerbeeld of een "mooie" foto. Dan kun je net zo goed met een paar maten op de Oirschotse hei met een pantserwagen rondjes gaan rijden en daar "sfeerfoto's" maken, net zolang totdat er een goede uit is gekomen. (Heb je alleen geen bergen op de achtergrond).
Bij een serie foto's als deze in Uruzgan gaat het om een
journalistieke impressie van de Nederlandse militaire inzet wat er daar gebeurd in het leven van alledag als
werkelijkheid, neutraal, objectief, zonder vooroordelen.
Het verhaal van een pantserwagen die voortgetrokken wordt met sleepstangen, laat feitelijk zien hoe kwetsbaar het materiaal eigenlijk is, waarbij door wellicht een simpele storing de veiligheid en militaire inzet als het eropaan komt een behoorlijke knauw krijgt.
DAT is de werkelijkheid.
Door die stangen weg te poetsen, geef je een totaal andere versie van een "werkelijkheid", wat geen werkelijkheid is.
Wellicht door die fotograaf weggepoetst omdat hij in dienst is van defensie, en hij waarschijnlijk vanuit zijn dienstbetrekking en als militair die
negatieve versie van verzwakt opererend materieel
bewust niet wil laten zien. Misschien is hij zelfs wel gemaand door een meerdere om dat negatieve beeld maar beter niet te laten zien.
Daarmee is elke objectiviteit als onafhankelijk fotojournalist aangetast, precies datgene wat collega-fotografen vorig jaar ook al ter discussie stelden.
http://www.nrc.nl/kunst/article1879867. ... journalist
en nu ook weer:
http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/ar ... quo__.html
Inmiddels is die foto en de hele serie van de website van de Zilveren camera verwijderd, en terecht.
Wellicht gediskwalificeerd, want bij de categorie documentaire fotografie buitenland staat een andere naam bij de 3e prijswinnaar (serie) die eerst was toegekend aan Hilckmann.
De voorwaarden om aan de Zilveren Camera deel te nemen zijn daarbij zonneklaar, meteen de eerste voorwaarde:
Wedstrijdvoorwaarden Zilveren Camera
* Beeldbewerking die de journalistieke inhoud van een beeld wijzigt, is niet toegestaan. De kijker mag op geen enkele manier worden misleid.
http://www.zilverencamera.nl/publicaties/13
Dat het manipuleren van foto's al zo oud is als de fotografie zelf is geen enkele vrijbrief om het nu in deze context wel toe te laten. Dat het bewerken van foto's in veel gevallen niet zou opvallen wordt meer en meer iets wat bijna een onmogelijkheid aan het worden is. Er is speciale software ontwikkeld die binnen een soort van interferentie meteen aan het licht brengt op welke delen manipulatie heeft plaatsgevonden. Als die software in bredere kring gebruikt gaat worden vallen dit soort missers wellicht al eerder op.