Voedselfotografie
-
- Forumlid
- Berichten: 59
- Lid geworden op: zo jul 27 2008 11:02 am
- Locatie: Nijmegen
- Ervaringsniveau: ***
- Foto's bewerken toestaan: Ja
Voedselfotografie
Hallo allemaal,
Graag wil ik advies welke verlichtingsset nuttig is om voedselfotografie te fotograferen.
Het gaat om gerechten op borden die op een normale tafel staan.
Zelf denk ik aan een tweetal lampen op een standaard en mogelijk overige noodzakelijke zaken.
Een en ander dient een professionele uitstraling te hebben.
Ben zelf in het bezit van een D90 en oa. een SB-600 flitser van Nikon.
Omdat het om incidentele fotografie gaat, graag adviezen die niet te duur zijn qua aanschaf.
Graag kijk ik jullie reacties tegemoet!
Groetjes necer27.
Graag wil ik advies welke verlichtingsset nuttig is om voedselfotografie te fotograferen.
Het gaat om gerechten op borden die op een normale tafel staan.
Zelf denk ik aan een tweetal lampen op een standaard en mogelijk overige noodzakelijke zaken.
Een en ander dient een professionele uitstraling te hebben.
Ben zelf in het bezit van een D90 en oa. een SB-600 flitser van Nikon.
Omdat het om incidentele fotografie gaat, graag adviezen die niet te duur zijn qua aanschaf.
Graag kijk ik jullie reacties tegemoet!
Groetjes necer27.
Re: Voedselfotografie
Persoonlijk zou ik me eerst eens gaan verdiepen in deze vorm van (moeilijke) fotografie en dan pas overgaan tot aanschaf van materialen.
Je wilt een professionele uitstraling, maar voor wie? Jijzelf als persoon zorgt voor de professionele uitstraling.
Er zullen vast wel fotostudio's of leveranciers van studiolicht zijn bij jou in de buurt die je wellicht iets kunnen over deze vorm van fotografie.
Je wilt een professionele uitstraling, maar voor wie? Jijzelf als persoon zorgt voor de professionele uitstraling.
Er zullen vast wel fotostudio's of leveranciers van studiolicht zijn bij jou in de buurt die je wellicht iets kunnen over deze vorm van fotografie.
- Léon Obers
- Forumlid
- Berichten: 14887
- Lid geworden op: vr okt 28 2005 3:26 pm
- Locatie: Eindhoven
- Ervaringsniveau: *****
Re: Voedselfotografie
Professionele uitstraling en dan misschien een SB-600 daarbij gebruiken zijn twee zaken die met elkaar botsen.
Het zit hem bovendien minder in de spullen die je daarbij voor minder of meer geld erbij zou kunnen aanschaffen, maar meer in de ervaring hoe het te fotograferen.
Nu is er altijd wel een eerste keer, maar met incidenteel daarmee bezig zijn vrees ik dat je te weinig ervaring zult opdoen om deze zeer gespecialiseerde fotografietak een "professioneel" aanzien te geven.
Met enerzijds het gebruik van een vlakverlichting of softbox, anderzijds een spot die je in tegenlicht over de gerechten heen laat schijnen kun je wat knisperende diepte in je voedsel neerzetten. Het gaat dan vooral om een goede balans tussen de ene en de andere verlichting.
Compositie van tafel, gerechten en de styling er omheen is verder een klasse apart om dat goed te doen.
Denk aan keuze tafellaken, servetten, servies, bestek, verdere aankleding, in stijl met de gerechten die klaargemaakt zijn.
Verder mag eten er niet verlept uitzien. Voedsel t.b.v. voedselfotografie is doorgaans speciaal geprepareerd "om goed te blijven".
Tip: Een simpele hamburger van Mc Donalds ziet er na een week nog precies hetzelfde uit. Sla is niet verlept, broodje ook niet. Schimmel zit er ook niet op.
Zoveel conserveringsmiddel zit er in het voedsel van Mc Donalds.

Het zit hem bovendien minder in de spullen die je daarbij voor minder of meer geld erbij zou kunnen aanschaffen, maar meer in de ervaring hoe het te fotograferen.
Nu is er altijd wel een eerste keer, maar met incidenteel daarmee bezig zijn vrees ik dat je te weinig ervaring zult opdoen om deze zeer gespecialiseerde fotografietak een "professioneel" aanzien te geven.
Met enerzijds het gebruik van een vlakverlichting of softbox, anderzijds een spot die je in tegenlicht over de gerechten heen laat schijnen kun je wat knisperende diepte in je voedsel neerzetten. Het gaat dan vooral om een goede balans tussen de ene en de andere verlichting.
Compositie van tafel, gerechten en de styling er omheen is verder een klasse apart om dat goed te doen.
Denk aan keuze tafellaken, servetten, servies, bestek, verdere aankleding, in stijl met de gerechten die klaargemaakt zijn.
Verder mag eten er niet verlept uitzien. Voedsel t.b.v. voedselfotografie is doorgaans speciaal geprepareerd "om goed te blijven".
Tip: Een simpele hamburger van Mc Donalds ziet er na een week nog precies hetzelfde uit. Sla is niet verlept, broodje ook niet. Schimmel zit er ook niet op.
Zoveel conserveringsmiddel zit er in het voedsel van Mc Donalds.


Vriendelijke groet, Léon Obers
- Arthur Mol
- Forumlid
- Berichten: 3403
- Lid geworden op: ma mar 14 2011 10:11 pm
- Locatie: R'dam Zuid
- Foto's bewerken toestaan: Nee
- Contacteer:
Re: Voedselfotografie
Neem eens een kijkje op de site van Tony le Duc bijvoorbeeld.
Pana FZ1000, Oly E-M5 II, 12-40, 40-150R, 75-300.
Re: Voedselfotografie
Het lijkt me een lastige soort van fotografie, het water moet al in je mond lopen als je de foto bekijkt. Ik heb me er zelf (nog?) niet aan gewaagd. Ik heb wel met interesse deze gevolgd:
http://dutchphotozone.com/viewtopic.php?f=110&t=47261
Je zou ook deze kunnen volgen:
http://dutchphotozone.com/viewtopic.php?f=110&t=40804
Groet Hans.
http://dutchphotozone.com/viewtopic.php?f=110&t=47261
Je zou ook deze kunnen volgen:
http://dutchphotozone.com/viewtopic.php?f=110&t=40804
Groet Hans.
Re: Voedselfotografie
Het is een vak apart...heel mooi wat Tony doet!!
Ga zelf ook weer de keuken in.
Vrijdag een groot buffet waar ik wat foto's van ga maken.
Ga zelf ook weer de keuken in.
Vrijdag een groot buffet waar ik wat foto's van ga maken.
-
- Forumlid
- Berichten: 845
- Lid geworden op: ma mar 28 2011 3:51 pm
- Locatie: Enschede
- Foto's bewerken toestaan: Nee
- Contacteer:
Re: Voedselfotografie
Kun je eens toelichten waarom de set een professionele uitstraling moet hebben?
Met de meest eenvoudige verlichting kun je al professioneel ogende foto's maken.
Zelfs met bestaand (dag)licht is er heel erg veel mogelijk. Bestaand licht is zelfs gratis!
Een goede professionele set lampen en/of flitsers heb je niet echt te koop voor weinig geld. Maar kijk eens op Ebay of gespecialiseerde webshops. Die hebben wel vaak beginners-sets te koop.
En nog een tip: gebruik een statief.
Met de meest eenvoudige verlichting kun je al professioneel ogende foto's maken.
Zelfs met bestaand (dag)licht is er heel erg veel mogelijk. Bestaand licht is zelfs gratis!
Een goede professionele set lampen en/of flitsers heb je niet echt te koop voor weinig geld. Maar kijk eens op Ebay of gespecialiseerde webshops. Die hebben wel vaak beginners-sets te koop.
En nog een tip: gebruik een statief.
Ik ben een ZIJ! Mijn Flickr-pagina Dreamlogic Design
D7000 D3000 Nikkor 18-55mm Nikkor 50mm 1.4G Tamron 17-50mm 2.8 statief Velbon Sherpa Yongnuo 460II
D7000 D3000 Nikkor 18-55mm Nikkor 50mm 1.4G Tamron 17-50mm 2.8 statief Velbon Sherpa Yongnuo 460II
-
- Forumlid
- Berichten: 59
- Lid geworden op: zo jul 27 2008 11:02 am
- Locatie: Nijmegen
- Ervaringsniveau: ***
- Foto's bewerken toestaan: Ja
Re: Voedselfotografie
Beste Dreamlogic,
Een kennis van mij werkt in een Aziatisch restaurant.
Hij heeft mij gevraagd of ik diverse maaltijden wil fotograferen.
Een en ander lijkt mij een uitdaging maar is wel nieuw voor mij.
Een statief was ik zeker van plan om te gebruiken.
Softboxen, speciale lampen en dergelijke heb ik niet.
Tot zover mijn toelichting.
Graag lees ik verdere reacties evenals tips aangaande welk objectief het best is om te gebruiken.
Groetjes necer27.
Een kennis van mij werkt in een Aziatisch restaurant.
Hij heeft mij gevraagd of ik diverse maaltijden wil fotograferen.
Een en ander lijkt mij een uitdaging maar is wel nieuw voor mij.
Een statief was ik zeker van plan om te gebruiken.
Softboxen, speciale lampen en dergelijke heb ik niet.
Tot zover mijn toelichting.
Graag lees ik verdere reacties evenals tips aangaande welk objectief het best is om te gebruiken.
Groetjes necer27.
Re: Voedselfotografie
1

ISO 200
Belichting 1/8 sec.
Diafragma 11.0
2

ISO 200
Belichting 1/6 sec.
Diafragma 11.0
Deze foto's heb ik vandaag gemaakt.
ISO 200
Belichting 1/8 sec.
Diafragma 11.0
2
ISO 200
Belichting 1/6 sec.
Diafragma 11.0
Deze foto's heb ik vandaag gemaakt.
- Arthur Mol
- Forumlid
- Berichten: 3403
- Lid geworden op: ma mar 14 2011 10:11 pm
- Locatie: R'dam Zuid
- Foto's bewerken toestaan: Nee
- Contacteer:
Re: Voedselfotografie
1e reactie: van mij mogen ze wat helderder / sprankelender.
Pana FZ1000, Oly E-M5 II, 12-40, 40-150R, 75-300.
Re: Voedselfotografie
Klopt.....maar dat zijn niet op mn pc.Arthur Mol schreef:1e reactie: van mij mogen ze wat helderder / sprankelender.
Heel raar dat ze wat matter overkomen op de site.
Heb ze ook op facebook geplaatst en daar hetzelfde.....raar!
- Léon Obers
- Forumlid
- Berichten: 14887
- Lid geworden op: vr okt 28 2005 3:26 pm
- Locatie: Eindhoven
- Ervaringsniveau: *****
Re: Voedselfotografie
Ja, dat heb je met andermans opslagruimte, daar worden de bitjes waaruit de foto is opgebouwd slechter gemaakt zodat het er onsmakelijk gaat uitzien.Rob in Brunssum schreef: Heel raar dat ze wat matter overkomen op de site.


Bovendien niet neutraal met een geelzweem erin. Jakkes wat vies.

Maar afgezien van het ontbreken van "frisheid" vind ik met name de eerste foto een rommeltje van alles en nog wat (met verlepte "doorzichtige" blaadjes).
Tweede foto is qua opzet wel beter maar nodigt mij toch ook niet uit voor "smullen" (vieze onfrisse kleuren, kijk eens naar de citroen , daar zit geen greintje citroengeel in).
Het moeilijke van voedselfotografie is dat een plat 2-dimensionaal plaatje een suggestie moet opwekken van wat we normaliter vooral proeven.
Die "vertaalslag" in suggestie vergt een totaal andere benadering hoe we voedsel op de foto zetten. Dat is een vak apart.
Voedsel wordt doorgaans speciaal geprepareerd (meestal niet meer voor consumptie geschikt). Het begint er al mee dat groenten speciaal op vorm en "perfectheid" uitgezocht wordt. Dan beslist niet gaar gaan koken om de kleur "fris" te houden voor zover niet van ongekookte spullen gebruik wordt gemaakt. Dan maakt een "foodstylist" een opmaak, puur op vorm en kleur, rekening houdend met de hoek waarin de camera op de opstelling kijkt. Met pincetten nog corrigerend. Misschien wordt er nog een spray gebruikt om het zaakje "te conserveren" zodat je langer de tijd hebt aan de opstelling te werken zonder dat het er verlept uit gaat zien.
Een net verkeerd gelopen sausje betekent de hele foto gewoon opnieuw.
Nu heeft een plaatselijke toko meestal niet het budget om op deze manier voedselfoto's te laten klaarmaken.
Maar met een aantal basisprincipes die je vooraf doorneemt kan hij wel rekening houden met diverse aspecten die je nodig hebt.
- Groenten niet gaar koken.
- Vlees maar net even "licht bruin" bakken. Niet zwaar donker laten dichtschroeien, dat wordt fotografisch gezien al gauw bijna te donker "zwart" op de foto. Is het uit gewoonte al te donker gebraden, gewoon een nieuw exemplaar laten aanbraden.
- Bij de opmaak als fotograaf direct aanwijzingen geven op welke plaats op het bord dingen moeten liggen m.b.t. de kijkhoek en hoe blaadjes uit een opstelling steken. (Verschuiven kan niet, want dan trek je strepen van olie of vet over het bord).
- Neem een vrije dag dat een toko dicht is om foto's te maken. Je bent er een hele dag mee bezig.
Vriendelijke groet, Léon Obers
-
- Forumlid
- Berichten: 845
- Lid geworden op: ma mar 28 2011 3:51 pm
- Locatie: Enschede
- Foto's bewerken toestaan: Nee
- Contacteer:
Re: Voedselfotografie
Nuttige info van Léon! Heel vroeger vertelde een juf op de basisschool al eens hoe voedsel voor commerciele foto's geprepareerd wordt. Inderdaad bijv. met zo'n spray. Is haast niet voor te stellen eigenlijk, het wordt er vast niet lekkerder op, maar het gaat om de look 
Inspiratie zou je ook kunnen halen uit kooktijdschriften. Of van een website zoals Boodschappen.nl of de AH.
Een mooie compisitie maken met de juiste scherpte-diepte is een hele kunst.
De foto's van Rob missen inderdaad helaas een beetje de vers- en frisheid. Kan door de kleurzweem komen, maar het is ook heel moeilijk om dat te vangen in een foto.

Inspiratie zou je ook kunnen halen uit kooktijdschriften. Of van een website zoals Boodschappen.nl of de AH.
Een mooie compisitie maken met de juiste scherpte-diepte is een hele kunst.
De foto's van Rob missen inderdaad helaas een beetje de vers- en frisheid. Kan door de kleurzweem komen, maar het is ook heel moeilijk om dat te vangen in een foto.
Ik ben een ZIJ! Mijn Flickr-pagina Dreamlogic Design
D7000 D3000 Nikkor 18-55mm Nikkor 50mm 1.4G Tamron 17-50mm 2.8 statief Velbon Sherpa Yongnuo 460II
D7000 D3000 Nikkor 18-55mm Nikkor 50mm 1.4G Tamron 17-50mm 2.8 statief Velbon Sherpa Yongnuo 460II
- Léon Obers
- Forumlid
- Berichten: 14887
- Lid geworden op: vr okt 28 2005 3:26 pm
- Locatie: Eindhoven
- Ervaringsniveau: *****
Re: Voedselfotografie
Wat aanpassingen in Capture NX met wat neutraliseren, stuurpuntjes, erna wat correcties in Photoshop.Dreamlogic schreef:De foto's van Rob missen inderdaad helaas een beetje de vers- en frisheid. Kan door de kleurzweem komen, maar het is ook heel moeilijk om dat te vangen in een foto.
Twee versies (die glansstrepen in het servies zijn vervelend, heb ik niet weggehaald).
Origineel:
Versie 1 gecorrigeerd:

Versie 2 achtergrond nog iets helderder:

Vriendelijke groet, Léon Obers