Paulus van Aken schreef:
Dit verhaal klopt NIET. De scherpstelwig of de microprisma's die op de matglazen van MF camera's zitten, zijn een hulpmiddel, zonder dat gaat het ook, en vaak beter, omdat de prisma's en ook de wig dikker zijn als het matglas kun er soms juist meer naastzitten. Een puur , ononderbroken matglas is het beste om scherp te stellen. Je hebt wel goede ogen nodig,
Jouw verhaal klopt evenmin.
Dat een instelwig of microprisma's meer dikte hebben is niet waar het om gaat bij deze hulpmiddelen. Van de instelwig zit er als het ware een deel verzonken in het matglas, en een deel steekt er een beetje bovenuit. Bij microprisma's idem op kleiner niveau. Als het "snijpunt" van het beeld bij correcte scherpstelling (het "snijpunt" van de twee schuine vlakken bij een instelwig) maar in het vlak zit van het matte oppervlak van het matglas, en dat doet het.
Die hulpmiddelen bieden bij het merendeel van de onderwerpen een snellere betrouwbare scherpstelling dan het puur op het matglas beoordelen van beeld. Daarbij het zoekerbeeld normaal bekeken zonder extra vergrotende hulpmiddelen. Vandaar dat die hulpmiddelen algemeen werden toegepast. Om die microprisma's en instelwig zat er meestal nog een cirkel omheen van "puur matglas" (zonder fresnelringen).
Dat er desondanks ook puur matglazen gebruikt werden zonder instelwig en microprisma's heeft vooral te maken met een specifiek gebruik zoals bijv. macro / micro fotografie. Bij erg lange telelenzen, zeker als ze minder lichtsterk zijn slaan instelwiggen en rasters dicht (worden geheel of gedeeltelijk zwart). Dus dan heb je er niet zoveel aan.
Matglazen in hedendaagse spiegelreflexen zijn zodanig helder dat het beeld wat je ziet niet enkel een beeld is op een "matglas" maar door de hoge mate van transparantie zit je als het ware ook te kijken naar een klein aandeel "luchtbeeld". Bij een puur luchtbeeld passen je ogen zich aan, en is scherpstellen niet mogelijk. Je ziet daarbij alles scherp. Bij een hedendaags matglas wordt het beeld in scherpte "vertroebeld" door een mate van die luchtbeeldachtige eigenschappen. Vandaar dat het moeilijker is daarop scherp te stellen.