Maar dat is dus typisch "aan de andere kant van de lens" in het veld. Aan de "beeldkant" in de camera is dat juist het kleinste insteltraject, c.q. vergt het de grootste precisie, en de meest strakke toleranties. Dat is juist het probleem. Dat wordt praktisch gezien meestal dus simpelweg niet meer gehaald in de hoge toleranties die nodig zijn voor een 36 megapixel camera.imarcus schreef:Dat wordt vaak beweerd, maar dat is niet helemaal waar. Het gebeurt ook bij mijn 85mm (maar dan juist front focus). Het effect was het sterkste opLéon Obers schreef:Wat me in dat verhaal dus opvalt is dat het naar voren komt bij gebruik van (sterke) groothoek.
- de kleinste brandpuntsafstand van zoomlenzen.
- op grotere afstanden
M.a.w., in die situaties waar voor een lens de DoF het grootst is.
Hoe korter de brandpunt, en hoe verder weg de scherpstelling (dus bij instelling op oneindig), hoe hoger de benodigde toleranties van de camera (en lens) om dat zonder problemen te kunnen opnemen zoals bedoeld. Het gebruik van bijv. een fisheye lens vergt de hoogste mate van mechanische precisie.
Zie een eerdere uitleg hoe dat je zoiets kunt zien ten opzichte van toleranties: http://www.nikon-club-nederland.nl/foru ... 70#p252270" onclick="window.open(this.href);return false;
Lees ook eens wat Lloyd Chambers eerder schreef in zijn blog over de nauwkeurigheid van AF van de D800 en AF in zijn algemeenheid:
http://diglloyd.com/blog/2012/20120811_ ... cison.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kennelijk heeft Canon dat nu beter onder de knie. Maar Canon kampte enkele jaren terug juist met erg grote AF problemen. Die hebben dat door die negatieve ervaring daardoor mogelijk wat verder uitgekauwd hoe dat op te lossen. Zijn daarin dan nu mogelijk net een streepje in het voordeel.