De ene methode is gezien vanuit het vastleggen op de sensor waarbij de pixelafmeting de grens is waarbij iets scherp kan worden afgebeeld. Is de onscherpte door diffractie (de "airy disk") groter als de pixelafmeting, neemt de onscherpte toe bij deze pixelmaatstaf.
Bedenk echter dat we bij deze methode bij het kijken op pixelniveau je naar een 100% beeld kijkt, wat bij afdrukken op fotopapier een behoorlijk grote afmeting print inhoudt. Een 12 Megapixel camera (bijv. een D700) waarbij alle pixeldata wordt gebruikt, is goed voor een afdruk van 24x36 cm (in 300 dpi). Bij een sensor met veel meer megapixels (bij dezelfde sensorafmeting), treed diffractie weliswaar eerder op, maar je kijkt daarbij tevens naar een grotere afbeelding omdat je meer pixels hebt. Of anders gezegd je kijkt naar een grotere "afdruk" indien met dezelfde printresolutie (300 dpi) een afbeelding wordt afgedrukt. Je staat dus telkens naar verschillende afbeeldingsgroottes te kijken. Een beetje appels met peren vergelijken.
Bij kleinere afdrukafmetingen wordt al gauw data weggegooid van de vele megapixels die een camera kan vastleggen en vallen die onscherptes dan ook niet meer als zodanig op, die je bij een 100% vergroting nog wel ziet.
Die "advanced" methode waarbij je kunt uitgaan van een bepaalde afdrukgrootte geeft op een praktische wijze weer welk effect het heeft op die specifieke afbeeldingsgrootte, tevens gerelateerd aan de kijkafstand. De rekenmethode die daarbij gebruikt wordt is vergelijkbaar met de grenswaarden voor scherpte die ook bij berekeningen voor "scherptediepte" worden gebruikt. Waarbij niet een pixelafmeting de grenswaarde bepaalt, maar de COC-waarde (Circle of Confusion). Men gebruikt hierbij ongeveer dezelfde COC-waarde als bij DOF calculaties (32 Mu ----> 0,03 mm). Een verstrooiing. kleiner dan die COC-waarde ervaren we als "scherp".
Uitgaande van de standaard ingevulde afdruk afmeting (10 inch voor één zijde) en kijkafstand van 25 cm, blijkt dan dat het effect van diffractie
op die afdruk pas zichtbaar wordt bij een veel kleinere diafragma-opening dan dat je het beeld op 100% bekijkt bij een veel grotere beeldafmeting. (Dat is ook te verwachten).
Of een camera 10, 12, 24 of 36 megapixels heeft, maakt voor de afdruk (10 inch voor één zijde) en kijkafstand van 25 cm niet meer uit. Je hebt dan al zoveel data weggegooid, dat het effect voor alle camera's "hetzelfde" is in perceptuele scherptebeleving als je naar die afdruk kijkt.
Helaas houdt die "advanced" caculatiemethode geen rekening bij het invullen van enorm grote afdrukken bij een erg korte kijkafstand, waarbij de scherpte in die situatie nooit beter kan zijn dan de pixelafmeting van de sensor zelf. In dat geval wordt voor de COC waarde onterecht een kleinere waarde gebruikt dan de pixelafmeting. Dat geeft in dat geval dan een onjuiste berekening.
Overigens verbaast het me zeer dat een draad / onderwerp aanvankelijk gesloten werd (en daarna weer geopend). Dat gebeurd doorgaans alleen in de rubriek gevraagd / aangeboden, als het artikel is gevonden / verkocht, of bij uit de hand lopende draadjes. Dat is hier echter niet aan de orde. Een verzoek van een topic starter om het draadje te sluiten omdat zijn vraag voor
hem duidelijk is, is geen reden om daaraan toe te geven omdat andere lezers nog steeds vragen dan wel andere aspecten van de discussie / onderwerp horen te kunnen aandragen. Het is eigenlijk ook wat bot / egoïstisch naar andere lezers toe die het onderwerp als niet gesloten beschouwen.
Het is ook de algemene stelregel op het forum om niet zonder reden een draad te sluiten. Dus waarom een moderator de draad aanvankelijk dan toch heeft gesloten lijkt me een vergissing geweest. Hopelijk een volgende keer meer alert zijn op dit "forumbelang" door een moderator.