Bewerking in stappen van een foto in LR4

Discussies over fotobewerking en archivering

Onderwerp:

Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor DannySan » vr dec 21 2012 8:32 pm

Hoi allemaal,

naar aanleiding van een vraag van Gertje in een ander topic (klik) plaats ik hier de bewerking.
Ik doe dit naar mijn eigen inzicht, het volgen van een aantal (online) zelf-cursussen (o.a. Lynda.com en Video2Brain.com), maar ook zelf info opzoeken en proberen.
Dit is niet een 'zo moet het' maar 'zo doe ik het' en ik wil niet pretenderen dat ik een LR4 deskundige ben o.i.d. maar wil mijn kennis graag delen op dit leuke en behulpzame forum waar ook ik mijn vragen kon stellen en antwoorden en advies kreeg.

Ik heb de foto bewerkt op de manier waarop ik altijd raw-bestanden bewerk, en heb screenshots gemaakt van stappen die ik gevolgd heb; op- of aanmerkingen zijn welkom (vind dit ook wel een beetje eng, het voelt als mijn nekje uitsteken hahaha :oops: ).
Ok, genoeg gel*ld; plaatjes laten zien!

--

Afbeelding
Bij het inladen van de foto zie ik aan het histogram dat aan de hooglichten er nog wat mist en ook aan de schaduwkant mag er nog wel wat bij.
De ISO van 5000 in combi met de f/2,8 voorspelt al wat ruis, en dat klopt. Ook zitten er heel veel middentonen in (logisch, in een zwembad).
1e stap bij mij, het rechtzetten van de foto; dat kan op een aantal manieren maar ik koos hier om op het hoekstipje (die in het midden begint) te klikken, en dan met het scrollwiel te draaien totdat de bovenlijn van het doel recht staat aan het grid (je kunt ook op de liniaal klikken, en dan een 'streep' trekken over het doel heen en krijg je hetzelfde resultaat).

Afbeelding
Dan een uitsnede maken (indien nodig natuurlijk!); ik vond ik dit geval dat de mensen achter het doel en het stukje rechts geen nut hadden, en heb een uitsnede (in verhouding) gemaakt en geprobeerd het gezicht van de keepster richting de gulden snede te schuiven (te zien aan het grid lukt dat niet helemaal, anders moest ik teveel van het beeld opofferen).

Afbeelding
Voor het corrigeren van de witbalans klik ik op het pipetje en zoek ik naar een neutraal stukje in de foto. In dit geval het doel.

Afbeelding
Als je met het pipetje boven de doelpaal 'zweeft' komt er het getoonde grid tevoorschijn die de RGB-waarden weergeeft; en deze zijn bijna gelijk en dienen dus als mooie basis voor het aanpassen van de kleurtemperatuur (in de verkenner linksboven zie je een mini-weergave van hoe de foto wordt ná het toepassen van de witbalans op dit purnt).
Dit is alleen om een basis te leggen, daarna is het natuurlijk ook een deel gevoel en beoordeling om de witbalans naar je smaak te zetten.

Afbeelding
Na de temperatuur en kleurtint nog íets aangepast te hebben, ben ik hier tevreden over.

Afbeelding
Ok, wellicht een vreemd plaatje; maar bij het bepalen van de juiste belichting krijg je als je met je muis klikt op het belichtings 'pijltje' en tegelijk op 'ALT' drukt (CMD op de mac) een diapositieve view; de puntjes die oplichten geven uitgebeten delen aan (de kanalen RGB lichten daarin op als er binnen die kanalen informatie wegvalt; en bij een wit puntje is er totaal geen informatie meer).

Afbeelding
Ik hou van afbeeldingen met een beetje contrast, en dat is eigenlijk alleen maar 'op gevoel' toe te voegen (of weg te halen indien er te veel is).
Tegelijk ook een eerste 'voor en na' blik (in splitview, dat is het kleine plaatje linksonder de foto waarop een Y lijkt te staan).

Afbeelding
Ok, de volgende 4 schuiven: Hoog lichten / Schaduwen / Witte tinten / Zwarte tinten; en hier gaat de 'workflow' voor het eerst afwijken van de 'van boven naar beneden' werkwijze.
Hier doe ik altijd eerst de Witte tinten, en daar gebruik ik weer de alt-toets in combi met de slider; net zolang naar 'rechts' (de lichtere kant) totdat de 1e informatie gaat wegvallen; en daarna een stukje terug.
Ik laat nooit met bewerkingen in de Witte tinten informatie wegvallen, bij de Zwarte tinten soms als de foto meer om diep zwart vraagt dan om detail in datzelfde zwart.
Afhankelijk van de basis kom ik vaak bij de witte tinten en de zwarte tinten ongeveer 'gelijk' aan de kant van de 'streep' uit (+25 wit en -23 zwart). Even voor de volledigheid, sliders naar links betekent 'afbeelding wordt donkerder'.
Pas daarna de hooglichten voor net dat 'frisje' aan het plaatje en daarna de schaduwen.

Afbeelding
Dan de volgende 3 sliders, Helderheid, Levendigheid en Verzadiging.
Helderheid is makkelijk, in dit geval wel iets nodig omdat de foto een licht 'waas' had. Helderheid is eigenlijk een mini-soort van ruisvermindering/scherping gecombineerd; maar heel subtiel; daarvan iets toegepast.
Levendigheid en verzadiging lijken op elkaar, maar doen beide wel verschillende dingen:
Levendigheid verhogen betekent dat alle kleuren in de foto krachtiger worden, mocht je echter kleuren hebben die al aardig verzadigd zijn dat loopt het dicht en dat wordt lelijk, dus subtiel gebruiken.
Verzadiging werkt op de volgende manier: als je de verzadiging verhoogt gaan de kleuren die het MINST verzadigd zijn als eerste meer verzadigd worden, en de meest verzadigde kleuren het minst. Afhankelijk van de bron gebruik ik de 1 of de anders (of soms een combi van beiden); hier verdiende het geheel wel wat meer kleur dus levendigheid gepakt.

Afbeelding
Naast de mogelijkheid om de foto te bewerken met de tinten kun je ook (of in plaats van) rechtstreeks op de curve werken; hier heb ik de donkere tinten als gebied nog wat meer gegegeven.

Afbeelding
Een extra tip/mogelijkheid die ik ook erg mooi vind, maar die ik met mate gebruik is de mogelijkheid om het beeld rechtstreeks te bewerken.
Daartoe klik je op het tooltje (zie pijl) en ga je naar het gebied op de foto waarvan je de toonwaarden wilt aanpassen, je klikt en houdt de muis ingedrukt en 'sleept' naar boven of beneden; alle pixels in de foto die voldoen aan het gebied waar je in klikt pas je nu aan (dus je wilt de witte kurken op de achtergrond 'witter' hebben, dan daarop klikken en slepen en alles met die tint pas je aan. Dit werkt ook voor het menu wat je er onder ziet, de HSL (Hue, Saturation en Luminance; dus kleuren aanpasssen lokaal (alleen de blauwe badmutsen blauwer? Kun je dat gebruiken.) Is bijvoorbeeld nuttig bij fotografie van specifieke producten die echt kleurecht moeten zijn (eten bijvoorbeeld).

Afbeelding
Ok, er is (op 2:1) wat ruis te zien. En hier meteen de 2e afwijking van de 'van boven naar beneden' workflow; eerst de (kleur)ruis weg en dán pas verscherpen (anders ga je je ruis verscherpen en dat lijkt me niet nuttig).
Bij de ruisreductie de Luminantie slider naar rechts, nooit tever omdat je anders meer problemen ín de foto brengt; maar daarin de balans zoeken tussen genoeg vermindering van de ruis en het toevoegen van rare afwijkingen in het beeld).
Als die slider goed staat doe je de de details (hoe sterk wordt de ruisreductie toegepast, pixel naast pixel of breder) en daarna het contrast.
Dit is echt gevoelswerk, ga niet te ver anders krijg je 'botox-gezichten'.

De verscherping is iets wat je minimaal moet toepassen ná de ruisreductie, ook dit is een kwestie van experimenteren. Eerst de hoeveelheid en daarna van boven naar beneden werken.
En hieronder dan het voor- en na-beeld:

Afbeelding
Mochten jullie je afvragen, hoe je Lightroom er zo uit laat zien:
Shift + TAB voor het weghalen van de werkbalken, de T voor de onderste werkbalk en daarna de L 2x indrukken (lights out).

En het uiteindelijke resultaat hierbij:
Afbeelding

Het is een heel verhaal geworden (als ik zo teruglees) en hoop dat jullie hier wat mee kunnen (vooral Gertje :mrgreen:)

Groetjes Danny
DannySan

Forumlid
Berichten: 3728


Locatie: Het Noord'n
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor iefie » vr dec 21 2012 8:53 pm

leuk, heel goed initiatief!!!
D90 /mb-d80 / 18-70 / 70-300 VR / 70-210D /35 1.8 / 50 1.8 / Tamron 90mm 2.8 macro / 2x sb-700.
Gebruikersavatar
iefie

Forumlid
Berichten: 1703


Locatie: spijkenisse
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor Gertje » vr dec 21 2012 9:23 pm

Hi DannySan,
Zag je post en moest nog even mijn drie dames naar bed brengen. Geen verhaaltje dankzij jou maar snel ff achter het forum :D
Wat een retegoed verhaal zeg. Noem het maar Bullseye. Precies wat ik zocht en wat een luxe dat je dit voor mij en het forum wilt doen en delen. Ik heb het aandachtig doorgenomen en ga deze stappen uitproberen op foto's die ik dit weekend ga schieten.
Zo te lezen was ik niet echt verkeerd bezig maar waren er een flink aantal stappen die ik niet heb uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn voor een foto in wellicht het slechts verlichtte bad in Nederland (de Krommerijn in Utrecht) Ik zal in dit draadje dan ook mijn geleerde kunsten van de meester (moeten) tonen. Ik ben je dat meer dan verschuldigd.
Wordt vervolgd dus en nogmaals Dank!
Gebruikersavatar
Gertje

Forumlid
Berichten: 136


Locatie: Utrecht
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor JDPix » vr dec 21 2012 10:37 pm

Mijn complimenten DannySan.
Groeten, Johan

Foto's:
https://jdroog.myportfolio.com
Gebruikersavatar
JDPix

Clublid
Berichten: 665


Locatie: Nijmegen
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor motorhan » za dec 22 2012 12:03 am

Mooi gedaan en fijn uitgelegd. ik ben benieuwd naar een vervolg van jou of een andere specialist,
Met vr gr,

Han
Gebruikersavatar
motorhan

Forumlid
Berichten: 275


Locatie: Cranendonck
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor Daniel123 » za dec 22 2012 12:17 am

Ook mijn complimenten, altijd fijn om zoiets nog even teurg te kunnen lezen. Zeker wat betreft de tips.
Morgen avond even op mijn gemak uitproberen. :wink:
Gebruikersavatar
Daniel123

Clublid
Berichten: 698


Locatie: Rotterdam

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor jan » za dec 22 2012 12:26 am

Danny,

Wanneer je dit bericht niet in jouw draadje wilt hebben laat het even wetn dan haal ik hem weg en plaats'm in het bericht van Gertje.

Ik had Gertje donderdag jl. ook al de bestanden retour gezonden maar ik had'm nog niet geplaatst. Zal ik hierbij doen.

Afbeelding

Ik heb er niet zoveel werk van gemaakt als dat jij hebt gedaan (complimenten) maar ik heb de onderstaande instellingen gebruikt:
Maar dit zijn de aangepaste waardes.
- Witbalans met gebruik van pipet van 4200 naar 4150;
- lenscorrectie nu wel ingeschakeld voor de betreffende Sigma;
- ruisreductie op +60;
- belichting op + 0,20;
- Hooglichten op +80;
- schaduw op -44;
- witte tinten op +15;
- zwarte tinten op +15;
- contrast op +20;
- helderheid op +35;
- levendigheid op +15;
- verzadiging op +20;
- verscherpen op +35.

Dat was het wel zo'n beetje. Hoop dat dit je helpt.
Ik ken de oorspronkelijke situatie niet maar ik hou van "frisse" foto's dus misschien vindt je het te helder.
Daarna kun je deze settings eventueel kopieren en synchroniseren over de andere.
Ik had in het eerdere draadje van Gertje als eens e.e.a. snel aangepast
Jan
I got a Nikon camera. I love to take a photograph. (Simon & Garfunkel)
Gebruikersavatar
jan

Bestuurslid
Berichten: 3932


Locatie: Vaassen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor DannySan » za dec 22 2012 8:11 am

Goedemorgen allemaal!
Bedankt voor al jullie leuke reacties! (dat sterkt me dat ik dit nog wel eens vaker kan doen, ik heb nog maar nét de top afgekrabbeld van wat je allemaal met LR kan...
Bij een - eventueel - volgende keer zal ik zorgen dat de screenshots iets groter zijn (ik heb een 18,4 inch laptop dus de plaatjes worden dan nogal breed :oops:)

@iefie: bedankt!

@Gertje: bedankt voor je enthousiaste reactie! (Meester? :oohh: :mrgreen: Nee hoor, gewoon autodidact en da's bij sommige dingen wel makkelijk). Ik vond het leuk om te doen, en verbaasde me achteraf zelf eigenlijk ook wel hoeveel 'stapjes' er tussen het 'importeren' en het 'exporteren' kúnnen zitten... Bedenk wel dat elke foto deze 'lijnen' volgt maar natuurlijk niet dezelfde waardes heeft; ik/we zien graag jouw foto's tegemoet!
(en vanavond wel een verhaaltje voor de dames hoor :!: :wink: )

@JDPix: bedankt voor je reactie!

@motorhan: bedankt, en ik wil wel meer posten in een soort "LR-serie" maar dan zou ik eerder bij het begin beginnen (dus wat LR allemaal nog meer kan behalve 'een foto bewerken'). Wellicht kunnen we met meer dan 1 persoon wat topics maken? (indien iemand zich geroepen voelt, dan hoor ik het wel).

@Daniel123: bedankt voor je complimenten, als je uitgeprobeerd hebt deel dan gerust je foto: leuk!

@jan: natuurlijk kan dit gewoon in dit topic staan, het is bedoeld om mensen te laten zien hoe/wat je met een foto kunt werken binnen LR; en dat heb jij ook laten zien!
Bedankt voor je complimenten en het plaatsen van jouw foto, die inderdaad op een heel andere manier bewerkt is; maar dat maakt natuurlijk niets uit.
Binnen LR zijn er vele wegen die naar 'het mooie resultaat leiden' (ik heb bijvoorbeeld de lenscorrectie níet toegepast, ik merkte dat mijn basis daardoor alleen maar minder werd).
Ik hou van iets meer contrast, maar dat had je al gezien denk ik :wink:.

Groetjes allen!
Danny
DannySan

Forumlid
Berichten: 3728


Locatie: Het Noord'n
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor yzf1kr » za dec 22 2012 11:03 pm

Mooi verhaal DannySan, goede volgorde en netjes uitgelegd dmv plaatjes.

Alleen je uitleg vwbt levendigheid en verzadigingen is verkeerd, het is precies omgekeerd.
Levendigheid doet alleen de niet gesatureerde delen, saturatie doet alles.


Een groot deel van de bewerkingen blijft smaak. Vooral zwembaden zijn lastige plekken, door koude water wordt de huid al snel bleek en blauwig. Iets wat je brein accepteert als je in het zwembad bent, maar achteraf op je computer geloof je dat niet en ga je al snel te warm/bruin corrigeren.


Ik heb het ook nog even een poging gewaagd, en kom tot onderstaand beeld.

Het grote verschil zit hem in de manuele witbalans, en lagere saturatie.
Ik heb de witte delen ook echt wit proberen te laten lijken, onder moeilijke omstandigheden werk het pipetje niet, en moet je op je ogen vertrouwen en het histogram goed lezen.
daarnaast waren sommige delen over gesatureerd, vooral de blauwe mutsen lopen snel dicht. die heb ik lokaal nog iets terug gebracht dmv een brush.


Afbeelding
yzf1kr

Forumlid
Berichten: 2112


Locatie: Uttendorf (AT)
Ervaringsniveau: *

Onderwerp:

Re: Bewerking in stappen van een foto in LR4

Berichtdoor pinocchio » za dec 22 2012 11:38 pm

Prachtige uitleg. Klein puntje, Ik zet de foto meestal recht met een verticaal object (de doelpaal in plaats van de lat) maar dat is persoonlijk.

Groeten, Klaas.
Ik kan met Nikon... voor mijn "mooiste" foto's ga je naar www.fotopinocchio.nl
Gebruikersavatar
pinocchio

Clublid
Berichten: 478


Locatie: Peize
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:


Terug naar “Fotobewerking en archivering”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten