Ja daar zit verschil in en wel in het maximaal te verkrijgen resultaat..
Bij wat jij wil doen haal je de maximale informatie uit je RAW bestand en combineerd dat tot een beeld. Sommige HDR programma’s hebben deze functie, je kunt dan één opname processen (namen als exposure blending, digital blending).
Echter wat er niet in zit kun je ook niet eruit halen, alle informatie onder de ruis en boven clippen is gewoon niet aanwezig.
Bij HDR gaat dat anders, stel je onderwerp heeft een contrastomvang van 10 stops echter je sensor in de camera heeft een max. bereik van 6 stops.
Als je nu een opname maakt dan verlies je de informatie uit 4 stops, afhankelijk van de belichting, in de schaduwen of hoge lichten.
Bij HDR maak je nu bv. 2 opnamen, een van de donkere 6 stops en een van de lichte 6 stops en telt deze informatie op tijdens processen (stacken).
Je krijgt dan een opname met de informatie van alle 10 stops welke echter door de grote contrast omvang onbruikbaar is voor printen/bekijken.
Daarom volgt dan nog tonemapping, dat “druktâ€dan weer de omvang terug naar bruikbare waarden maar wel met de gehele informatie van het onderwerp .
Ieder programma heeft zijn eigen karakter betreffende eind resultaat en beeldopbouw.
Persoonlijk vind ik dat het resultaat soms wat gekunsteld overkomt, je moet er van houden
Deze site geeft een eenvoudige uitleg (helaas in Duits) over HDR met het freeware programma Picturenaut . (heb het zelf nog weinig gebruikt maar de commentaren zijn positief)
www.dslr-forum.de/showpost.php?p=805205&postcount=256
www.picturenaut.de/
RVK