iJoost schreef:Hier is nog een bron dan:
http://www.dpreview.com/forums/post/42121375" onclick="window.open(this.href);return false;
En Marianne Oelund heeft in mijn boekje heel wat meer in de Nikon technische melk te brokkelen dan sommige door de wol geverfde "deskundigen" hier.
Maar goed, wie ben ik?

Welnu, die Marianne Oelund houdt in ieder geval geen rekening met een aantal variabelen die de AF-fine tune behoorlijk beïnvloeden, waardoor er andere waarden uitkomen.
"I discovered last night"
Betekent in ieder geval dat de testen toen onder kunstlicht-omstandigheden zijn gemaakt. Dat geeft een ander resultaat dan bij daglicht, door het grotendeels ontbreken van blauw licht, en de overheersing van rood licht. Als een lens niet APO-chromatisch gecorrigeerd is kan dit behoorlijke verschillen opleveren. (Veel lichtsterke Nikon objectieven zijn slecht gecorrigeerd op longitudinale chromatische aberratie).
Een opsomming van een aantal variabelen die een test beïnvloeden.
- AF fine tune is afhankelijk van de afstand waarop je de test doet.
----> Dichtbij geeft andere resultaten dan op een paar meter, op 20 meter of op oneindig.
- AF fine tune is afhankelijk van de gebruikte diafragmawaarde voor opname
----> Volle opening geeft andere resultaten dan bijv. opnamen bij f4 en f8
- AF fine tune is afhankelijk of je de AF laat "inrollen" vanuit een dichtbij instelling naar het actuele focuspunt, of vanuit oneindig.
- AF fine tune is afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling van het licht.
----> 's avonds bij kunstlicht krijg je andere resultaten dan overdag met daglicht.
- AF fine tune is afhankelijk van de kleur van het scherp te stellen onderwerp.
- Bij gebruik van AF-punten buiten het centrum kan het resultaat anders zijn voor details in het onderwerp die van buiten naar het centrum lopen (vergelijk de spaken van een wiel) of details als cirkels om het centrum heen.
- Bij zoomlenzen. AF fine tune is afhankelijk van de ingestelde brandpunt.
- AF fine tune geeft een marge in het resultaat. De ene opname zal een ander resultaat geven als een tweede opname.
Voor een meer evenwichtig beeld zou je minimaal 5 opnamen moeten maken, maar beter nog 8-10 opnamen, waarbij je de gemiddelden berekent. En dat vanuit een instelling met "inrollen" vanuit een dichtbij instelling PLUS een reeks vanuit oneindig instelling.
Als testen worden gemaakt, en slechts één van de genoemde variabelen hierboven is tussendoor veranderd met de volgende test, krijg je afwijkende resultaten en is een goede vergelijking niet meer mogelijk.