Waar men dikwijls niet aan denkt is de toenemende zichtbaarheid van bewegingsonscherpte door vibratie bij sterkere vergrotingsmaatstaven.
Het vooraf opklappen van de spiegel en gebruik van een "draad"-ontspanner is een aardige remedie, die bij velen wel bekend is.
Minder bekend is de invloed van vibratie door de sluiter. Bij Nikon wordt de sluitertijd in ieder geval altijd ingezet met het mechanisch openen van het eerste sluitergordijn. Dat openen van het sluitergordijn veroorzaakt hoe dan ook enige vibratie. Met flitsen kun je de invloed ervan elimineren door de extreem korte belichtingstijd van flitslicht, maar bij bestaand licht en langere sluitertijden krijg je daar onherroepelijk mee te maken als de vergrotingsmaatstaf toeneemt.
Enkele andere cameramerken zoals Canon hebben een voorziening waarbij de sluitertijd elektronisch wordt gestart, vanuit LiveView (de sluiter is dan al open). Er is dan als start van de sluitertijd voor de opname in het geheel geen vibratie. Bij Nikon klapt de sluiter vanuit LiveView eerst dicht, om dan weer open te gaan als "sluitertijd" voor de belichting. Wat voor invloed vibratie heeft op het beeld met de verschillende wijze van openen van een sluiter, is een aardig artikeltje met voorbeelden beschreven door Charles Krebs, een begenadigend micro- (en macro-) fotograaf :
http://www.krebsmicro.com/Canon_EFSC/" onclick="window.open(this.href);return false;



Meer links naar artikelen en fotogalerie van Charles Krebs:
http://www.krebsmicro.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
De vibratie die praktisch gezien in beeld is op te merken, speelt een rol vanaf ongeveer 1:1 en groter. (Het fenomeen van bewegingsonscherpte door vibratie is op fora o.a. ook door fotografen van muntenfotografie beschreven. Daarbij is de vergrotingsmaatstaf relatief nog beperkt tegenover micro-fotografie).
Algemene onderwerpen hier in het forum m.b.t. sterke vergrotingsmaatstaven, waarbij het zou kunnen spelen:
http://www.nikon-club-nederland.nl/foru ... mit=Zoeken" onclick="window.open(this.href);return false;
Sommige hulpmiddelen om tot grotere vergrotingsmaatstaven te komen zoals een bepaald type tussenringen kennen daarbij hun sterke nadelen met betrekking tot vibratie, waar de meeste Nikon DSLR gebruikers niet bij stil staan.
Voor de handelbaarheid worden bijv. vaak automatische tussenringen geadviseerd zoals door o.a. Soligor en Kenko geleverd. Die hebben een directe koppeling met het diafragma. Bedenk echter dat dit type tussenring een enorme toename betekent van de algemene vibratie, omdat in elke tussenring die tussen camera en lens wordt geplaatst er een relatief grote mechanische massa in beweging wordt gebracht om die diafragmabeweging over te brengen tot aan de lens.
Het vooraf opklappen van de spiegel (en daarbij tevens bij diezelfde handeling het sluiten van het diafragma) is dan beslist noodzakelijk.
Een oplossing van "domme" tussenringen, zonder enige mechanische overbrenging, waarbij het diafragma van de lens handmatig voorafgaande aan de opname wordt gesloten bij extreme macro- microfotografie is dan wellicht net zo handig in het praktische gebruik en een stuk goedkoper.