Bericht
door Frankie » do sep 11 2014 11:51 pm
Mooie plaat. En wat betreft spelling, we hebben een flexibele taal:
Libel en libelle zijn beide juist volgens hedendaagse naslagwerken.
De oorspronkelijke vorm is libel. Libelle is daar pas eind twintigste eeuw bij gekomen. De variant libelle zou best ontstaan kunnen zijn onder invloed van de naam van het weekblad Libelle, dat sinds 1934 verschijnt.
De kwestie wordt wat bemoeilijkt doordat er twee (volgens sommige woordenboeken zelfs drie) verschillende woorden libel bestaan: behalve het insect ook een 'schotschrift, pamflet' en een bepaald soort waterpas. De grote Van Dale wijst erop dat libel in de betekenis van het insect is afgeleid van het Latijnse libella, terwijl libel in de zin van 'schotschrift, smaadschrift' via het Franse libelle afkomstig is van het Latijnse libellus, dat 'boekje' betekent. De naam van het tijdschrift zal van dat laatste libel zijn afgeleid, maar wellicht zijn beide woorden door elkaar gaan lopen en is men de variant libelle ook gaan gebruiken voor het insect, hoewel die vorm etymologisch gezien eerder bij het andere woord libel hoort.
Wikipedia wijst erop dat de variant libel de voorkeur heeft onder libellenonderzoekers; maar libelle staat inmiddels als volwaardige nevenvorm in de woordenboeken. Als meervoudsvorm is naast libellen ook libelles juist.
Bij samenstellingen met libel en libelle gaat de officiële spelling van het oorspronkelijke woord libel uit, met een meervoud op -en: libellenonderzoeker, libellenvleugeltje, etc. Wie volgens het Witte Boekje spelt, kan die tussen-n ook weglaten