Bericht
door Michele » wo feb 03 2016 2:34 pm
Hema proces basic style:
- pak een ontwikkelenvelop (of laat een envelop pakken door de kassamiep)
- vul je naam in en 't gewenste afdrukformaat + glanzend of mat (of laat dat doen door de kassamiep)
- stop filmpje in zak (of laat dat doen door de kassamiep)
- scheur 't recuutje af, vouw de envelop dicht en mik 'm in de fotowerkbak (of laat dat doen door de kassamiep)
- enkele dagen later loop je met het recuutje naar de kassa en vraagt om je foto's
- je rekent af
- je komt er bij thuiskomst achter dat 't er allemaal niet uitziet, maar je had voor t geld ook niet anders verwacht.
Hema proces geavanceerdere info:
De Hema maakt gebruik van een grote ontwikkelcentrale, was altijd CeWe, weet niet of dat nu nog zo is of dat ze tegenwoordig bij Fuji zitten.
Bij zo'n centrale wordt je film volledig automatisch verwerkt omdat alles is afgestemd op snelheid en de grote gemene deler (familie + vakantiekiekjes).
Dat gebeurt met een automatische ontwikkelmachine die een C41 (kleurnegatief) door een standaard bad met een standaard ontwikkeltijd trekt. Dingen pushen of pullen om afwijkende belichtingen (foutje bij ISO instelling camera bijvoorbeeld) te corrigeren is er dus niet bij.
De ontwikkelde film gaat vervolgens door een snelscanner die je film scant op basis van het aangekruiste formaat. De resolutie wordt dus afgestemd op het eindresultaat: 9x13, 10x15, 13x19 of 15x20. Je loopt zelfs de kans dat er alleen op 10x15 gescand wordt en dat er later interpolatie plaats vindt om grotere formaten te printen. Hangt van de machineleverancier af.
Vervolgens wordt het digitale bestand geprint op standaard fotopapier met behulp van een digitale vergroter, de afdruk wordt qua kleur en belichting automatisch gecorrigeerd naar gemiddelde waarden om ervoor te zorgen dat je plaatjes zoveel mogelijk uniform van belichting en kleur zijn. Uiteraard zullen echte missers niet maximaal gecorrigeerd kunnen worden. Gecorrigeerd printen voor Ektar en Portra (kleurinstellingen optimaliseren) is er niet bij.
Let op: als je zwartwit of dia inlevert, zorg dan dat je heel duidelijk aangeeft wat de bedoeling is.Wel of niet afdrukken, wel of niet inramen? Ik heb het meegemaakt dat ik keurig een stapeltje (negatieve!) prints van mijn diafilm terugkreeg omdat het jochie achter de kassa braaf alle vakjes aangevinkt had aangezien ie niet wist wat een diafilm was...
Overigens gaan ook zwartwit- en diafilms bij de Hema door een standaardprocedure. Mocht je dus gekke dingen willen als aangepaste ontwikkeling bij zwartwit ( Tmax bijvoorbeeld) of een crossproces bij dia, dan verdient het aanbeveling om een vaklab te zoeken.
Wil je goed gecorigeerde afdrukken van je kleurnegatief, zoek dan een uurservice in de buurt op waar ze zelf nog aan de knoppen zitten (jawel, die bedrijven bestaan nog) en ga in overleg met de operator. Of zoek een vaklab.