Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Discussies over fotografie met de D100, D200, D300, D300s, D500, D700, D800, D800E, D810 en D850

Onderwerp:

Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Ivan10 » do nov 16 2017 5:26 pm

Ik weet dat de D500 geen videocamera is maar het leek me leuk er ook mee te filmen. Nu merk ik dat er ruis in de opname is als ik er een microfoon op aansluit. Eerst dacht ik dat de ruis bij de microfoon vandaan komt, deze hebben hun eigen ruisvloer. Maar nu ik de hoofdtelefoon steek in de camera input - zonder de microfoon - hoor je de ruis constant op de achtergrond. Het lijkt dus niet in de microfoon te zitten, maar in de camera zelf. Heeft iemand er ervaring mee?

Ik ben al bezig geweest met de microfoongevoeligheid instelling van de camera. Maar je komt er niet van af. Hier wordt geadviseerd om muziek onder de opname te plakken. Naast een videocamera kopen begrijp ik dat mensen soms het geluid via een losse opnamerecorder opnemen, zoals een Zoom recorder.
Ivan10

Forumlid
Berichten: 546


Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor ReneG » do nov 16 2017 6:08 pm

Ik ben geen videospecialist maar ik had ook zoiets met mijn D750. Volgens mij was het zo dat de goedkopere modellen externe microfoons een signaal uitsturen dat te sterk is voor de gangbare inputs van veel camera's. Dan kun je de gain (gevoeligheid) in de camera wel terugdraaien, maar als de ingang teveel signaal krijgt blijf je ellende (ruis) houden. De gevoeligheid van de interne microfoon kun je wel aanpassen, maar daar moet je rekening houden met geluiden uit de camera/objectief die je kunt horen, zoals bijvoorbeeld wanneer iemand zoomt of scherpstelt of zelfs de VR. Ruis kan allerlei oorzaken hebben, maar vaak is de oorzaak slecht contact of overstoring van de ingang. Maar geluiden uit de camera zelf kan ook.

De iets betere externe microfoons hebben vaak een schakelaar met -10db en/of -20db, dat brengt hun signaal dan terug in sterkte naar een acceptabel niveau voor de ingang. Een apparaat los van de camera kan natuurlijk ook maar daar heb ik geen ervaring mee. Je moet de timing van de opnames (geluid en video) dan wel perfect op elkaar af kunnen stemmen, maar daar zijn vast methodes voor. Overigens ken ik genoeg filmers die gewoon met de camera op de DSLR werken, maar die hebben dan de iets betere microfoons waarbij je het signaal kunt aanpassen (bijvoorbeeld de duurdere Rode microfoons).

Achteraf is de truc inderdaad om muziek onder je opname te plakken. Een andere manier wanneer je Adobe Premiere hebt (Elements of Pro) is om achteraf de ruisreductie functie toe te passen. Die loste het probleem voor mij op, ik gebruikte nl. zo'n goedkope Rode microfoon waarvan ik het signaal niet kon aanpassen.

De ruis in de hoofdtelefoon, geen idee, maar dat kan ook een andere oorzaak hebben.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4042


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Ivan10 » do nov 16 2017 6:21 pm

Dank je wel. Ja, dat lijkt de oplossing. De microfoon met een aanpassing instelling of een losse recorder. Na wat meer zoeken vond ik deze thread.
Ivan10

Forumlid
Berichten: 546


Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Tuihanti » do nov 16 2017 8:36 pm

Digitaal geluid of digitaal beeld is principieel gelijk aan elkaar. Beide zijn elektrische signalen in elektronica met versterker trapjes.
Net zoals een sensor ruist een geluidsversterkertje ook altijd. Net zoals bij de sensor komt het aan op de signaal/ruis verhouding. Als je ruis hoort is je microfoon niet luidt genoeg waardoor je de camera versterker harder gaat zetten. Echter als je een versterker luider gaat zetten versterk je ook de ruisvloer mee. Stel de ruis is -100Db in optimale situatie t.o.v. het signaal, dan hoor je het niet. Is de ruisvloer echter t.o.v. het signaal b.v. -60Db dan hoor je dat wel degelijk. Je zult het verschil tussen microfoon signaal en ruis dan moeten vergroten door de microfoon te versterken waardoor de ingebouwde microfoon versterker in de camera zachter kan worden gezet en je het verschil dus groter maakt. Dan is je ruis weg. Hoe je dat bereikt is met een voorversterker trap in de microfoon, los tussen camera en microfoon of in een digitale recorder. Dan stuur je het versterkte signaal de microfoon ingang in. De camera versterker hoeft dan minder te versterken waardoor de ruis ook minder wordt versterkt. Pas darbij wel op dat je het geluid niet clipt. Als je digitale signalen boven de 0Dba brengt wordt het radicaal afgeknipt en gaat het waardeloos klinken. Soms hoor je dat terig aan het aliasing. Dat is een soortement van geluidsartefact van hoge toontjes wat je wel eens hoort bij MP3 van slechte kwaliteit. Voordeel van extern geluid is dat je betere microfoons kunt gebruiken met een XLR aansluiting tegen verstoringen en je in een studio kwaliteit kunt opnemen en het geluid los van het beeld totaal kunt bewerken in multitrack studio geluidssoftware zoals het gratis: https://nl.wikipedia.org/wiki/Audacity Kun je er meteen een voiceover bij inspreken. ;-)
Er zijn geen regels voor een goede foto, er zijn gewoon goede foto's.
Ansel Adams


Kritiek is enkel kritiek als het opbouwend is en met fatsoen wordt geuit. Wie dat niet kan of wil mag het bij voorkeur achterwege laten.

FLICKR
Gebruikersavatar
Tuihanti

Forumlid
Berichten: 5012


Locatie: Enschede
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Ivan10 » do nov 16 2017 10:39 pm

Dank voor de extra uitleg. Nu kijken hoe ik het kan oplossen.
Ivan10

Forumlid
Berichten: 546


Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Tuihanti » vr nov 17 2017 3:08 am

Een oplossing is een electret condensatormicrofoon met een versterkertrap en atenuator. Kortweg een microfoon met een batterij er in en een schakelaar of draaiknop die kan wegfilteren en of versterken. Dat is de simpelste oplossing. Zonder uitgaven zul je het niet voor elkaar gaan krijgen, denk ik.
Er zijn geen regels voor een goede foto, er zijn gewoon goede foto's.
Ansel Adams


Kritiek is enkel kritiek als het opbouwend is en met fatsoen wordt geuit. Wie dat niet kan of wil mag het bij voorkeur achterwege laten.

FLICKR
Gebruikersavatar
Tuihanti

Forumlid
Berichten: 5012


Locatie: Enschede
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor ATOR » vr nov 17 2017 12:46 pm

De zwakke schakel zal de slechte kwaliteit van de camera microfoonversterker blijven. Die kun je weliswaar minimaal laten versterken door het microfoonsignaal extern te versterken, maar het wordt nooit beter dan wat de versterker in de camera presteert. Dat is niet alleen de signaal / ruis verhouding van de versterktrap maar ook de nauwelijks aanwezige afscherming van de andere elektronica in de camera. Het is zonde van je geld om daar een dure microfoon op aan te sluiten. Verder wordt geluid in het videobestand behoorlijk gecomprest, je heb zeg maar een geluidsequivalent van een slechte jpg en dat wordt alleen maar erger als je het gaat bewerken.

Wil je geluidskwaliteit dan neem je een externe recorder waarmee je ongecomprimeerde bestanden opneemt. Dat is een wereld van verschil met wat je uit je camera krijgt en is nauwelijks duurder dan een goede microfoon met voorversterker die je op je camera zet. Het begint bij iets als een Zoom H1 of een Tascam DR-05 V2.
Gebruikersavatar
ATOR

Clublid
Berichten: 2837


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Ivan10 » za nov 18 2017 2:11 am

Dat is erg goed om te weten en moet ik zeker meewegen. Dank jullie wel.
Ivan10

Forumlid
Berichten: 546


Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Ivan10 » zo dec 03 2017 12:38 pm

Een update. Ik heb een Zoom recorder H6 aangeschaft. Ik kijk nu naar video software om de audio en video te syncen, om het geluid goed synchroon te laten lopen met de video. Mij vielen een aantal dingen op na Googlen en Youtuben:
1. Laat de geluidsopname via de opnamerecorder ook via de camera lopen. Handig voor het syncen. De twee audiobestanden van de camera en de audiorecorder kun je dan naast elkaar zetten in de software.
2. Maak drie maal een klap geluid met je handen. In de Zoom zit overigens een instelling: een piepgeluid - soundmarker - aan het begin en eind van de opname dat dezelfde functie heeft. Hiermee kun je de twee geluidsbestanden synchroniseren.
3. De Nikoncamera D500 heeft een audio recording format van 48 kHz, 16-bit linear PCM, dus daar heb ik de Zoom ook op afgesteld. Anders zou er toch een afwijking kunnen ontstaan, zelfs na het syncen. De Zoom stond standaard op 44.1 kHz.
4. Bij Nikon kan het gelukkig niet anders, maar er zouden camera's zijn met een variabele filmsnelheid. Dat laatste werkt niet goed bij synchroniseren. Mijn Nikon staat op 60 p (1920 × 1080; 60p).

Op het moment probeer ik de camera en de Zoom recorder in balans te krijgen, dus geen oversturing van het geluid in de Nikon:
- De Zoom videorecorder staat op Line Out Level -10 dB.
- De Nikon D500 staat op microfoongevoeligheid 7 dB.
Vandaag test ik dat nog even door.

De software die ik heb - Filmora - lijkt niet te kunnen voorzien in het syncen. Het syncen tussen video en audio doe je handmatig. Het geluid in het videobestand ontkoppel je als los bestand en plaats je naast het audiobestand van de Zoom recorder. Er zijn automatische tools voor het synchroniseren Syncailia en Pluraleyes. Maar dit zijn of plug ins voor pro-pakketten of erg prijzig. Mensen met een Apple iMac zijn zo klaar, die kunnen kiezen voor iMovie. Op Youtube is er uitleg over te vinden. Windows mensen zoals ik zijn dus nog even aan het zoeken naar de juiste software. Hebben forumleden nog ideeen? Ik kijk nu naar:
- LightWorks
- CyberLink PowerDirector
- Pinnacle Studio Ultimate
Forumlid @ReneG noemt in deze thread Adobe Premiere deze neem ik ook mee.
Ivan10

Forumlid
Berichten: 546


Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor ATOR » zo dec 03 2017 2:02 pm

Mocht je je willen uitleven met layering, chroma key, rotoscoping, 3d particles, animatie en meer dan is de gratis versie van Fusion heel cool. Het is zwaar overkill als je gewoon wat filmpjes aan elkaar wilt breien en de node based workflow vereist wat studie maar er staat je daarmee wat gereedschap betreft niets meer in de weg om op topniveau te editten.
Gebruikersavatar
ATOR

Clublid
Berichten: 2837


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Ivan10 » zo dec 03 2017 2:58 pm

Dat ziet er super professioneel uit het softwarepakket Fusion, @ATOR! :o :shock: :P
Ivan10

Forumlid
Berichten: 546


Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor ATOR » zo dec 03 2017 3:17 pm

Niet gek voor freeware hè? :D :wink:
Gebruikersavatar
ATOR

Clublid
Berichten: 2837


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Nikon D500 geluidsruis bij video opname

Berichtdoor Ivan10 » wo dec 06 2017 3:13 pm

Ja, dat is wel een super aanbieding Ator! :-)

Een update:
De Nikon camera op microfoongevoeligheid 7 en de Zoom recorder line out op -15 dB geeft een mooie balans, waarbij de ruis in de video opname van de Nikon zelf minimaal lijkt. Microfoongevoeligheid 8 gaat ook nog goed, maar bij 9 steekt de ruis wel op, heel licht, maar toch. Dus ik hou het voor nu hier op.

Voor het video editen en synchroniseren blijven over:
- PowerDirector 16 Ultimate
- LightWorks

Voor nu laat ik vallen:
- Pinnacle Studio Ultimate
- Adobe Premiere Elements

Bovenstaande laatste pakket zou ik er wel bij willen hebben. Maar voor andere coole features. Ik kijk nog even verder. :crazy:
Ivan10

Forumlid
Berichten: 546


Contacteer:


Terug naar “D100, D200, D300(s), D500, D700, D8x0(E)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten