Bedankt Ivan, Beert Chris en Henk voor het kijken en reageren.
Henk, bijna alle vaste waarden in het fotografische leven vallen weg
Een AI(s) objectief wordt m.b.v. een adapter op een Z-camera gebruikt. Dat kan de FTZ-adapter zijn van Nikon of een van de vele andere "domme" (geen ondersteuning voor AF objectieven) adapters van veelal Chinese aanbieders. Ik gebruik een K&F adapter.
De camera weet niet welke diafragmawaarde op het objectief geselecteerd is. Er is, tenzij je een (achteraf) gechipt objectief hebt, geen elektronische communicatie tussen objectief en camera. De adapter is uitsluitend een verloopstuk van kleine F-mount naar grote Z-mount. In de EVF zie je daarom geen diafragmawaarde, ik neem bij het fotograferen daarom als uitgangspunt de diafragmawaarde bij maximale opening. Ik draai de diafragmaring naar uiterst links en dan weet ik met een f2.8 objectief dat ik op f2.8 begin en dat een stop naar rechts f4 is, twee stops f5.6. etc. Daarmee bepaal ik het uitgangspunt voor de belichting en scherptediepte.
Als je dan in Aperture-mode fotografeert stel je het diafragma in op het objectief, de camera selecteert minimaal 1/30sec (bij de 28mm) en een variabele iso-waarde zoals noodzakelijk voor de belichting. Voor meer controle is het beter om in M-mode te fotograferen en zelf de diafragmawaarde (
beeld wordt wel donkerder in de EVF bij kleinere diafragma's) en sluitertijd te selecteren. Voor het gemak zou ik dan wel auto-iso kiezen. In de EVF kan je aan het histogram zien hoe de belichting uitpakt en indien nodig aanpassingen maken. In het menu kun je meerdere Non-CPU objectieven definiëren, dat gebruikt de camera om de minimale sluitertijd te bepalen bij gebruik van auto-iso.
Dan het scherpstellen, het grote voordeel van bijna elke camera met een EVF is dat je focus peaking en zoom kunt toepassen. Ik heb 200% zoom toegewezen aan de AF-On knop, 100% zoom aan de rode movie knop en 50% zoom aan de Fn1 knop. Tevens focus peaking waarde 3 in rood aan de Fn2 knop. In de EVF kun je dan, na handmatig scherpstellen op het objectief, controleren of het beeld op de juiste plek scherp wordt. Op YouTube staan veel filmpjes over dit onderwerp, bijv. deze
https://www.youtube.com/watch?v=oPXTFLyu9gk
Het is al met al vooral geschikt voor fotografie van statische objecten en het vergt meer inzet van de fotograaf. Je moet geconcentreerd te werk gaan en het is na langere tijd redelijk vermoeiend. Maar wel leuk en het verschaft je toegang tot manuele objectieven van allerlei merken want bijna alles is met een adapter te gebruiken.