Een cameratas heb je altijd nodig. Het beschermd je camera. M’n kleine Coolpix die zo in de broekzak past, ging een keer stuk omdat hij onbedoeld aan ging. De lensgroep komt dan naar buiten en toen was het dus mis. Want in m’n spijkerbroek zit niet zoveel ruimte. Het vervangen van zo’n camera motortje kost meer dan een andere tweedehands camera. Sindsdien heb ik zelfs een kleine compactcamera in een cameratas. Wordt de camera ook beschermd tegen stof en krassen. En naast de camera, passen daar ook enkele opname kaartjes en een setje accu’s in.
Als je er op uit trekt om te gaan fotograferen dan neem je niet al je fotospullen mee. Neem alleen datgene mee wat je nodig hebt. Het scheelt aanzienlijk in het gewicht. Het gewicht van de tas is ook van belang. Je moet er wel steeds mee sjouwen. Nikon had vroeger grote en zware leren koffers. Je kon je objectieven er in vast zetten middels enkele vast bevestigde camera F bajonetten. Loeizwaar, niet echt handig, wel stevig.

Op vakantie heb je vaak je cameratas bij je en daar moet dan ook alles in. In de mijne passen ook een blikje of flesje fris en een kleine regenjas. Er is een apart vak voor folders en tijdschriften, en er is een vak voor kleine paperassen. Maak niet de fout, dat je alle zaken in de cameratas stopt. Je zult toch je cameratas een keer ergens laten staan , inclusief reispapieren, paspoort en creditcard. Dan ben je echt alles kwijt. Draag dat soort spullen op je lichaam en niet in een cameratas.
Veel personen hebben graag een tas met het merk van de camera er groot op. Elke voorbijganger weet dan wat er in de cameratas zit. En dan maar hopen dat je niks gebeurd. Ook met duurdere merktassen loop je een risico. Je hebt niet voor niks een dure tas. De meeste fototassen schreeuwen het uit.... STEEL MIJ!!! Goedkopere merken fototassen, zien er altijd nog uit als fototas.
Handig kan het zijn dat de tas redelijk waterdicht is. Zodat je er in de regen toch gewoon mee kunt rondlopen. Als het echt waterdicht moet zijn, ga voor een drijvende koffer.

Een kunststof tas trekt stof aan. De sensor in een digitale camera ook. Handig zo'n camera in je tas die de tas van binnen stofvrij houdt.
In de bergen kan het handig zijn dat een schoudertas met een extra riem om je middel vast zit. Als je beide handen nodig hebt voor evenwicht of om je ergens aan vast te houden, bungelt je schoudertas niet. Voor de veiligheid, zit m’n schoudertas soms ook vast aan m’n broekriem.
Bij fototassen kan het handig zijn dat je er ook een (klein) statief aan kunt bevestigen. Dat gaat vaak middels twee lusjes waar het statief door heen gaat, of waarmee je het statief kunt vastzetten.
Ook een cameratas heeft onderhoud nodig. Maak je tas regelmatig schoon. Stof is niet handig in de buurt van je camera en objectieven. Gewoon uitkloppen en regelmatig de stofzuiger er door. Denk er ook eens aan om met een vloeistof of spuitbus wat te doen aan waterdichtheid. Gewoon de naden en het geheel er mee behandelen. Waterdichtheid moet onderhouden worden.
Het voordeel van een schoudertas is dat je gemakkelijk bij je fotospullen kunt als je tas een beetje aan de bovenkant open staat. Het voordeel van de rugzak is dat deze over langere afstanden gemakkelijker te vervoeren is.
Waarom geen eenvoudige tas, een fototas in vermomming. Een tasje waar de ambtenaar zijn brood voor de middagpauze in mee neemt. Een pukkel uit de leger-dump-winkel bijvoorbeeld. De tas geeft dan hooguit bescherming tegen regen. Alle fotospullen zelf zijn apart te beschermen tegen stoten, en krassen door aparte isolatietasjes. Ook hier heb je dan nog het nadeel van kunststof dat weer stof aantrekt.
Je wilt dus een niet opvallende tas, water en stof afstotend, licht en klein, groot genoeg voor de noodzakelijke spullen. Makkelijk draagbaar.
Op de Photokina alle tassenfabrikanten wel eens langsgelopen. Die kijken je dan verbaasd aan: antistatische kunststof, daar vraagt niemand om ??
In 2006 en 2008 was een firma als Billingham niet eens aanwezig.
Op zoek naar leer of katoen. Want dat is antistatisch. Zowel Domke als Billingham hebben tassen van canvas-katoen. Billingham heeft ook leren tassen leverbaar. Canvas is goedkoper en vraagt minder onderhoud dan leer.
Wat is van belang bij aanschaf van een tas. Dat kan voor iedereen anders zijn. Een lijstje van zaken om op te letten:
Alles moet er in passen.
Er moet ook ruimte zijn voor een regenjas, flesje drinken, boek, computer, etc.
Je moet er op kunnen staan, want dan kun je bij manifestaties over anderen heen fotograferen.
Is de tas anti statisch?
Dat tas moet regendicht, of waterdicht zijn.
De tas moet niet opvallend zijn. Een camera merk is uit den boze. Mag er niet uitzien als cameratas.
Is de tas veilig zijn bij een wandeling, met meer riemen zit de tas vast aan je lijf. Heb je je handen vrij.
Heeft de tas een draadstalen net tegen diefstal van buitenaf, of een andere beveiliging.
Heeft de tas een aparte regenhoes?
Kunnen de vakken in de tas versteld worden?
Mag de tas mee het vliegtuig in? Elke maatschappij heeft een andere norm.
De tas moet betaalbaar zijn.
Wil je een schoudertas of een rugzak?

Merken:
Camera Armor, Crumpler, Kata, Lowepro, Lowe Pro, Op-Tech, Samsonite, Satchel, Tamrac, Tenba, Thinktank,
Vanguard.
Waterdicht:
B&W outdoor cases http://www.b-w-international.com
Peli: http://www.peli.com/?q=nl
Antistatisch:
Billingham http://www.billingham.co.uk Nederlandse importeur http://www.gorillapod.nl/
Domke