pbreev schreef:Ergo, jij zegt dat "clippen" alleen gebeurt in de linker of rechter helft van het histogram. Gebeurt het in het middenveld dan heet het "...." ? Ik heb geen idee maar ik denk dat daar de verwarring zit.
Daar mag het geen naam hebben. Je moet het zo zien. Ik doe het even in Jip-en-Janneke-taal.
Je zet een serie flessen op een rij. Het aantal maakt niet uit, maar hoe meer, hoe nauwkeuriger het resultaat. Laten we zeggen 10 om het simpel te houden.
De maximale helderheid die een punt kan hebben kiezen we in dit voorbeeld 100, het minimum 0.
Jij moet een histogram maken van een foto. Je begint links boven. Daar staat een pixel met een bepaalde helderheid, zeg 24. Je weet wat de maximale waarde is die je aan helderheid kan hebben (100), dus kan uitrekenen in welke fles deze pixel zou moeten komen. In dit geval in fles nummer 3, want die bevat alle waarden van 20 tot 29. Je gooit een knikker in die fles.
Je gaat naar de volgende pixel, enz. Uiteindelijk zie je dus in welke fles de meeste punten wat helderheid betreft zitten. Als je nu ziet dat je erg veel knikkers hebt zitten in de laatste fles, die voor 90-100 staat, dan is de kans groot dat er knikkers in zitten die eigenlijk wat helderheid betreft nog een of meerdere flessen verder zouden moeten zitten, maar jouw camera heeft maar 10 flessen bereik. Dat heet clippen; jouw camera gooit al die knikkers bestemt voor hogere flessen in de laatste fles.
Nu kan je kijken of er wellicht heel weinig knikkers zitten in de eerste paar flessen. Als dat het geval is, dan kan je ervoor kiezen alle knikkers een of meer flessen naar links te schuiven zodat je ruimte maakt om knikkers aan de rechter kant in aparte flessen onder te brengen. Dat is dus je camera op "onderbelichten" zetten.
Helaas is het voor je camera niet altijd mogelijk om altijd links en rechts binnen of tegen de grens aan te houden, en dan moet je dus een keuze maken. Meestal kan je beter wat dichtgelopen donkere stukken in je foto hebben dan uitgebeten heldere stukken, maar dat hangt van de situatie af.
Je kan ten slotte ook drie extra rijtjes met flessen neerzetten. Dan moet je alleen van elke pixel ook kijken hoeveel de helderheid in het groen-, blauw- en roodkanaal is, en aan de hand daarvan knikkers in de andere rijen flessen gooien. Dat zijn dus die histogrammen per kleur die je camera of software ook kan tonen.
Oh ja, jou punt van clippen in het midden. Dat bestaat dus niet. Ga er maar van uit dat de flessen altijd groot genoeg zijn. Het zegt in feite alleen dat heel veel pixel dezelfde helderheid hebben. Dat kan natuurlijk best. Neem maar een een foto met alleen een blauwe hemel. Of een stuk beton. Egale foto, egaal histogram.