Hallo allemaal,
Ik zit er aan te denken om een 18-200 mm lens te kopen. Nu vraag ik me af of het daadwerkelijk de moeite is om de VRII te nemen of gewoon de "oude" VR. Nu had ik al het een en ander gelezen. Zie hieronder.
Maar misschien hebben jullie nog tips.
Gr aaa
Test AF-S DX Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6 G ED VR II
In het Nikon persbericht staan meerdere verbeteringen ten opzichte van de oudere versie vermeld, die ik allereerst even wil citeren:
1. "De AF-S DX Nikkor 18-200 mm F/3.5-5.6G ED VR II bevat een compleet nieuw zoommechanisme dat voorkomt dat het objectief van zoomstand verandert (doordat het objectief bij kanteling onder zijn eigen gewicht beweegt). Daarbij houdt een nieuwe zoomvergrendeling het objectief ingeschoven wanneer het wordt meegenomen."
2. "De AF-S DX Nikkor 18-200 mm F/3.5-5.6G ED VR II is ook voorzien van een verbeterde Super Integrated Coating, een exclusieve coating van meerdere lagen voor het lenselement die beeldschaduwen en lensflare vermindert en een betere beeldkwaliteit en een beter contrast waarborgt."
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Nikon overdrijft hier een beetje. Er heeft slechts één verbetering plaats gevonden. In het persbericht worden meer verbeteringen genoemd en daardoor klinkt het allemaal leuker dan dat het is.
Nu heb ik dit Nikon-objectief slechts één week voor een test in huis gehad, eigenlijk te kort om tot deze bovenstaande conclusie te komen. Maar het toeval wilde dat een vriend de oudere 2005 versie gebruikt en die heb ik er dus naast gehouden. Op het eerste gezicht zie je weinig verschil. Ook uit de gemaakte opnamen met dit objectief is er geen verschil te ontdekken tussen de kwaliteit van beide objectieven. Nu kent de Nederlandse Nikon Club op haar forum ongeveer 3.130 actieve gebruikers en het moet dus raar lopen dat er dan niemand te vinden zou zijn die de nieuwe versie van dit objectief al heeft aangeschaft en redelijk bij mij in de buurt woont. Zodoende kon ik dus langer dan een week gebruik maken van de 2 verschillende versies van de 18-200.
Uit de bovenstaande citaten blijkt onder 1. dat er "een compleet nieuw zoommechanisme" zou zijn. Uitwendig blijkt daar niks van en met beide objectieven onder de arm maar eens naar een bevriende reparateur geweest. Als je dan ook inwendig kijkt, zie je geen verschil. Het enige verschil is dat het oudere 2005 objectief spontaan uitzakt naar de telestand en dat het nieuwe objectief dit nog niet doet. Kennelijk een kwestie van nieuwigheid, heb geen reden om aan te nemen dat dit na een half jaar gebruik niet het geval zou zijn. Wel nieuw is de ook onder 1. genoemde zoomvergrendeling. Een schuifje waarbij je het objectief in de 18 millimeter-stand kunt vergrendelen. En dit is dan ook de enige echte verbetering. Als je met camera en objectief onderweg bent, kan het objectief door de vergrendeling, niet uitzakken. De vergrendeling is eigenlijk een uitstekende transportstand. Met het oudere objectief liep je wel eens schade op als je het objectief in de telestand had en per ongeluk ergens tegen aan liep. Altijd gebruiken die schakelaar, zit er niet voor niks op!
Ook maar eens gekeken naar de onder 2. genoemde "verbeterde Super Integrated Coating". De Super Integrated Coating (SIC) is al op de markt sinds 2001 en die is nu kennelijk verbeterd. Veel wil Nikon over haar coatings niet prijs geven, terecht, ze zijn marktleider op dit gebied en de concurrent mag het zelf uit zoeken. In 2001 was er dan ook geen persbericht dat er een nieuwe coating was. Dat bleek later pas. Je verwacht dan ook niet dat Nikon nu zegt dat ze de SIC verbeterd hebben. Hoe er nu zeker van te zijn dat het niet om dezelfde coating gaat? Uit de opnamen blijkt het niet, aan de kleuren van de coating is het niet te zien. En al zou het te zien zijn, normaal verander je een coating als de nieuwe coating minstens 2% beter is dan de oude. Zo'n verschil kan ik niet eens waarnemen. Dus maar eens contact opgenomen met het Nikon Servicepoint. Er is voor hen geen verschil tussen een vervangende frontlens van het actuele of het oudere model. Men kent er maar een onderdeelnummer, terwijl anders een verbeterd exemplaar te herkennen is aan een ander bestelnummer. Ook in het Japanse persbericht wordt aangegeven dat het optiek verbeterd is. Hoe? Dat is niet terug te vinden. "Optics, optimized for use with digital-SLR cameras, utilize two ED glass elements and three aspherical lenses for optimum balance of chromatic aberration, astigmatism and distortion compensation, allowing for capture of images exhibiting extraordinary fidelity, with vivid color, high resolution and crisp contrast.” (http://www.nikon.com/about/news/2009/0730_Nikkor_03.htm" onclick="window.open(this.href);return false;).
Nu wordt er door Nikon gelukkig niet gezegd dat men de VR verbeterd heeft. Ook het nieuwe objectief maak gebruik van het Nikon VR II systeem, aan de inscripties op het objectief is dat niet te zien. Met de nieuwe AF-S DX Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6 G ED VR II haal je dus volgens Nikon een 4 stops langzamere sluitertijd dan dat je normaal met een dergelijk objectief zou halen. Even hard op rekenen. Normaal gebruik je bij een 200 mm objectief op een FX camera een sluitertijd van minimaal 1/200ste seconde. Vanwege de cropfactor moet dat dan 1/300ste seconde zijn, want het gaat om een DX objectief. 1/300 seconde en dan 4 stops minder dan kom je uit op een sluitertijd van zeg 1/20ste seconde. Dat lijkt ongelofelijk. Een klein testje met dit objectief op 200 mm en 1/30 seconde laat geen spoor van bewegingsonscherpte zien. Ook de oude 18-200 heeft dit VR II systeem.
Over de optische kwaliteit van dit objectief zijn veel andere testen verschenen. De meeste ervan kun je lezen op de NikonLinks website > equipment > lenses, onder zoom-normal.
Ook bij het nieuwe objectief zien we een "Normal VR" en een "Active VR" schakelaar. In de Active stand worden bewegingen van de fotograaf als die in een auto of op een boot of iets dergelijks is, onderdrukt. Sta je stil of gebruik je een statief, dan kies je voor de Normal stand.
Het gewicht is 565 gram, dat is 5 gram zwaarder dan de voorganger.
Wat gelijk gebleven is, zijn de 3 asferische en 2 ED-glaselementen.
Kortste instelafstand is 0,5 meter bij gebruik van alle zoominstellingen tussen 18 en 200 millimeter. Slechts 7 stuk afgeronde diafragma lamellen, bij veel andere objectieven gebruikt Nikon 9 lamellen. Meer lamellen geven een rondere diafragmaopening en hebben daardoor onder andere meer effect op de zachtheid (bokeh) van de onscherpte.
De diafragmaschaal is afhankelijk van de gebruikte zoom instelling. Bij 18mm is het een f/3,5 tot f/22 en bij 200mm is het een f/5,6 tot f/36 objectief.
Meegeleverde accessoires: HB-35 zonnekap, 72mm LC-72 deksel voorzijde, LF-1 deksel achterzijde en de zachte tas CL-1018.
Conclusie.
Het nieuwe objectief kent een belangrijke verbetering, de schuifknop (nr 17) om het objectief in een transportstand te zetten. Daarmee wordt eventuele schade door een tik aan de voorkant van het objectief voorkomen. De Nikkor heeft een behoorlijk snelle autofocus, sneller dan de autofocus van de andere merken met een vergelijkbaar objectief. Ook de mechanische kwaliteit is prima. Ondanks het kunststof geeft het objectief toch een prima gevoel in de hand. Andere merken rammelen meer en lijken kwetsbaarder. De grote zoomfactor van 11,1x, maakt dat je een uitstekend vakantieobjectief hebt. Het objectief is redelijk compact en licht. Nu moet je dit objectief niet vergelijken met een professioneel objectief. Die hebben een betere constructie en veelal een f/2,8 diafragma. De prijs is dan ook hoger. Het grote bereik van dit objectief maakt ook dat er sprake is van vertekening in de groothoek en tele-standen. Eigenlijk is de nieuwe AF-S DX Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6 G ED VR II net zo aantrekkelijk als de voorganger. En die veroorzaakte bij de introductie in 2005 lange rijen voor de kassa en in alle landen kon je het eerste half jaar op de wachtlijst voor dit objectief. De Nikkor's 18-200 waren niet aan te slepen.
nikkor 18-200 mm VRII of VR
-
- Forumlid
- Berichten: 1157
- Lid geworden op: ma nov 19 2007 2:46 pm
- Foto's bewerken toestaan: Nee
Re: nikkor 18-200 mm VRII of VR
Volgens mij zijn ze optisch inderdaad gewoon gelijk en zakt de nieuwe alleen niet uit onder zijn eigen gewicht (de oude blijft op 18 mm meestal ook wel "hangen").
Dus welke je kopen moet hangt -afgezien van dit verschil- voornamelijk van de prijs af.
Dus welke je kopen moet hangt -afgezien van dit verschil- voornamelijk van de prijs af.
-
- Clublid
- Berichten: 8091
- Lid geworden op: za apr 01 2006 10:30 pm
- Locatie: Ergens
- Ervaringsniveau: *
- Foto's bewerken toestaan: Ja
Re: nikkor 18-200 mm VRII of VR
Dat vergrendelknopje is wel handig!
Maar voor de rest wil Nikon ons een rad voor ogen draaien en is er niet zo veel verandert
Ze zullen die PR afdeling van Nikon een cursus niet liegen moeten geven
Maar voor de rest wil Nikon ons een rad voor ogen draaien en is er niet zo veel verandert

Ze zullen die PR afdeling van Nikon een cursus niet liegen moeten geven

Blijf het objectief bekijken
- Patrick
- Clublid
- Berichten: 27169
- Lid geworden op: do nov 01 2007 7:24 pm
- Locatie: Velserbroek
- Ervaringsniveau: *****
- Foto's bewerken toestaan: Ja
- Contacteer:
Re: nikkor 18-200 mm VRII of VR
Ik zou proberen een tweedehands VR1 te vinden. Als je perse nieuw wilt, dan de VR2.
- Hans Braakhuis
- Forumlid
- Berichten: 6048
- Lid geworden op: ma nov 29 2004 1:03 pm
- Locatie: Gelderland
- Foto's bewerken toestaan: Nee
- Contacteer:
Re: nikkor 18-200 mm VRII of VR
"In het Nikon persbericht staan meerdere verbeteringen ten opzichte van de oudere versie vermeld, die ik allereerst even wil citeren:
1. "De AF-S DX Nikkor 18-200 mm F/3.5-5.6G ED VR II bevat een compleet nieuw zoommechanisme dat voorkomt dat het objectief van zoomstand verandert (doordat het objectief bij kanteling onder zijn eigen gewicht beweegt). Daarbij houdt een nieuwe zoomvergrendeling het objectief ingeschoven wanneer het wordt meegenomen."
2. "De AF-S DX Nikkor 18-200 mm F/3.5-5.6G ED VR II is ook voorzien van een verbeterde Super Integrated Coating, een exclusieve coating van meerdere lagen voor het lenselement die beeldschaduwen en lensflare vermindert en een betere beeldkwaliteit en een beter contrast waarborgt."
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Nikon overdrijft hier een beetje. Er heeft slechts één verbetering plaats gevonden. In het persbericht worden meer verbeteringen genoemd en daardoor klinkt het allemaal leuker dan dat het is.
Nu heb ik dit Nikon-objectief slechts één week voor een test in huis gehad, eigenlijk te kort om tot deze bovenstaande conclusie te komen. Maar het toeval wilde dat een vriend de oudere 2005 versie gebruikt en die heb ik er dus naast gehouden. Op het eerste gezicht zie je weinig verschil. Ook uit de gemaakte opnamen met dit objectief is er geen verschil te ontdekken tussen de kwaliteit van beide objectieven. Nu kent de Nederlandse Nikon Club op haar forum ongeveer 3.130 actieve gebruikers en het moet dus raar lopen dat er dan niemand te vinden zou zijn die de nieuwe versie van dit objectief al heeft aangeschaft en redelijk bij mij in de buurt woont. Zodoende kon ik dus langer dan een week gebruik maken van de 2 verschillende versies van de 18-200.
Uit de bovenstaande citaten blijkt onder 1. dat er "een compleet nieuw zoommechanisme" zou zijn. Uitwendig blijkt daar niks van en met beide objectieven onder de arm maar eens naar een bevriende reparateur geweest. Als je dan ook inwendig kijkt, zie je geen verschil. Het enige verschil is dat het oudere 2005 objectief spontaan uitzakt naar de telestand en dat het nieuwe objectief dit nog niet doet. Kennelijk een kwestie van nieuwigheid, heb geen reden om aan te nemen dat dit na een half jaar gebruik niet het geval zou zijn. Wel nieuw is de ook onder 1. genoemde zoomvergrendeling. Een schuifje waarbij je het objectief in de 18 millimeter-stand kunt vergrendelen. En dit is dan ook de enige echte verbetering. Als je met camera en objectief onderweg bent, kan het objectief door de vergrendeling, niet uitzakken. De vergrendeling is eigenlijk een uitstekende transportstand. Met het oudere objectief liep je wel eens schade op als je het objectief in de telestand had en per ongeluk ergens tegen aan liep. Altijd gebruiken die schakelaar, zit er niet voor niks op!
18_200_2005_schema_optische_constructie.jpgOok maar eens gekeken naar de onder 2. genoemde "verbeterde Super Integrated Coating". De Super Integrated Coating (SIC) is al op de markt sinds 2001 en die is nu kennelijk verbeterd. Veel wil Nikon over haar coatings niet prijs geven, terecht, ze zijn marktleider op dit gebied en de concurrent mag het zelf uit zoeken. In 2001 was er dan ook geen persbericht dat er een nieuwe coating was. Dat bleek later pas. Je verwacht dan ook niet dat Nikon nu zegt dat ze de SIC verbeterd hebben. Hoe er nu zeker van te zijn dat het niet om dezelfde coating gaat? Uit de opnamen blijkt het niet, aan de kleuren van de coating is het niet te zien. En al zou het te zien zijn, normaal verander je een coating als de nieuwe coating minstens 2% beter is dan de oude. Zo'n verschil kan ik niet eens waarnemen. Dus maar eens contact opgenomen met het Nikon Servicepoint. Er is voor hen geen verschil tussen een vervangende frontlens van het actuele of het oudere model. Men kent er maar een onderdeelnummer, terwijl anders een verbeterd exemplaar te herkennen is aan een ander bestelnummer. Ook in het Japanse persbericht wordt aangegeven dat het optiek verbeterd is. Hoe? Dat is niet terug te vinden. "Optics, optimized for use with digital-SLR cameras, utilize two ED glass elements and three aspherical lenses for optimum balance of chromatic aberration, astigmatism and distortion compensation, allowing for capture of images exhibiting extraordinary fidelity, with vivid color, high resolution and crisp contrast.” (http://www.nikon.com/about/news/2009/0730_Nikkor_03.htm" onclick="window.open(this.href);return false;).
Nu wordt er door Nikon gelukkig niet gezegd dat men de VR verbeterd heeft. Ook het nieuwe objectief maak gebruik van het Nikon VR II systeem, aan de inscripties op het objectief is dat niet te zien. Met de nieuwe AF-S DX Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6 G ED VR II haal je dus volgens Nikon een 4 stops langzamere sluitertijd dan dat je normaal met een dergelijk objectief zou halen. Even hard op rekenen. Normaal gebruik je bij een 200 mm objectief op een FX camera een sluitertijd van minimaal 1/200ste seconde. Vanwege de cropfactor moet dat dan 1/300ste seconde zijn, want het gaat om een DX objectief. 1/300 seconde en dan 4 stops minder dan kom je uit op een sluitertijd van zeg 1/20ste seconde. Dat lijkt ongelofelijk. Een klein testje met dit objectief op 200 mm en 1/30 seconde laat geen spoor van bewegingsonscherpte zien. Ook de oude 18-200 heeft dit VR II systeem."
citaat van mezelf uit: http://www.camera2go.nl/lenzen/Test-AF- ... VR-II.html" onclick="window.open(this.href);return false;
1. "De AF-S DX Nikkor 18-200 mm F/3.5-5.6G ED VR II bevat een compleet nieuw zoommechanisme dat voorkomt dat het objectief van zoomstand verandert (doordat het objectief bij kanteling onder zijn eigen gewicht beweegt). Daarbij houdt een nieuwe zoomvergrendeling het objectief ingeschoven wanneer het wordt meegenomen."
2. "De AF-S DX Nikkor 18-200 mm F/3.5-5.6G ED VR II is ook voorzien van een verbeterde Super Integrated Coating, een exclusieve coating van meerdere lagen voor het lenselement die beeldschaduwen en lensflare vermindert en een betere beeldkwaliteit en een beter contrast waarborgt."
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Nikon overdrijft hier een beetje. Er heeft slechts één verbetering plaats gevonden. In het persbericht worden meer verbeteringen genoemd en daardoor klinkt het allemaal leuker dan dat het is.
Nu heb ik dit Nikon-objectief slechts één week voor een test in huis gehad, eigenlijk te kort om tot deze bovenstaande conclusie te komen. Maar het toeval wilde dat een vriend de oudere 2005 versie gebruikt en die heb ik er dus naast gehouden. Op het eerste gezicht zie je weinig verschil. Ook uit de gemaakte opnamen met dit objectief is er geen verschil te ontdekken tussen de kwaliteit van beide objectieven. Nu kent de Nederlandse Nikon Club op haar forum ongeveer 3.130 actieve gebruikers en het moet dus raar lopen dat er dan niemand te vinden zou zijn die de nieuwe versie van dit objectief al heeft aangeschaft en redelijk bij mij in de buurt woont. Zodoende kon ik dus langer dan een week gebruik maken van de 2 verschillende versies van de 18-200.
Uit de bovenstaande citaten blijkt onder 1. dat er "een compleet nieuw zoommechanisme" zou zijn. Uitwendig blijkt daar niks van en met beide objectieven onder de arm maar eens naar een bevriende reparateur geweest. Als je dan ook inwendig kijkt, zie je geen verschil. Het enige verschil is dat het oudere 2005 objectief spontaan uitzakt naar de telestand en dat het nieuwe objectief dit nog niet doet. Kennelijk een kwestie van nieuwigheid, heb geen reden om aan te nemen dat dit na een half jaar gebruik niet het geval zou zijn. Wel nieuw is de ook onder 1. genoemde zoomvergrendeling. Een schuifje waarbij je het objectief in de 18 millimeter-stand kunt vergrendelen. En dit is dan ook de enige echte verbetering. Als je met camera en objectief onderweg bent, kan het objectief door de vergrendeling, niet uitzakken. De vergrendeling is eigenlijk een uitstekende transportstand. Met het oudere objectief liep je wel eens schade op als je het objectief in de telestand had en per ongeluk ergens tegen aan liep. Altijd gebruiken die schakelaar, zit er niet voor niks op!
18_200_2005_schema_optische_constructie.jpgOok maar eens gekeken naar de onder 2. genoemde "verbeterde Super Integrated Coating". De Super Integrated Coating (SIC) is al op de markt sinds 2001 en die is nu kennelijk verbeterd. Veel wil Nikon over haar coatings niet prijs geven, terecht, ze zijn marktleider op dit gebied en de concurrent mag het zelf uit zoeken. In 2001 was er dan ook geen persbericht dat er een nieuwe coating was. Dat bleek later pas. Je verwacht dan ook niet dat Nikon nu zegt dat ze de SIC verbeterd hebben. Hoe er nu zeker van te zijn dat het niet om dezelfde coating gaat? Uit de opnamen blijkt het niet, aan de kleuren van de coating is het niet te zien. En al zou het te zien zijn, normaal verander je een coating als de nieuwe coating minstens 2% beter is dan de oude. Zo'n verschil kan ik niet eens waarnemen. Dus maar eens contact opgenomen met het Nikon Servicepoint. Er is voor hen geen verschil tussen een vervangende frontlens van het actuele of het oudere model. Men kent er maar een onderdeelnummer, terwijl anders een verbeterd exemplaar te herkennen is aan een ander bestelnummer. Ook in het Japanse persbericht wordt aangegeven dat het optiek verbeterd is. Hoe? Dat is niet terug te vinden. "Optics, optimized for use with digital-SLR cameras, utilize two ED glass elements and three aspherical lenses for optimum balance of chromatic aberration, astigmatism and distortion compensation, allowing for capture of images exhibiting extraordinary fidelity, with vivid color, high resolution and crisp contrast.” (http://www.nikon.com/about/news/2009/0730_Nikkor_03.htm" onclick="window.open(this.href);return false;).
Nu wordt er door Nikon gelukkig niet gezegd dat men de VR verbeterd heeft. Ook het nieuwe objectief maak gebruik van het Nikon VR II systeem, aan de inscripties op het objectief is dat niet te zien. Met de nieuwe AF-S DX Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6 G ED VR II haal je dus volgens Nikon een 4 stops langzamere sluitertijd dan dat je normaal met een dergelijk objectief zou halen. Even hard op rekenen. Normaal gebruik je bij een 200 mm objectief op een FX camera een sluitertijd van minimaal 1/200ste seconde. Vanwege de cropfactor moet dat dan 1/300ste seconde zijn, want het gaat om een DX objectief. 1/300 seconde en dan 4 stops minder dan kom je uit op een sluitertijd van zeg 1/20ste seconde. Dat lijkt ongelofelijk. Een klein testje met dit objectief op 200 mm en 1/30 seconde laat geen spoor van bewegingsonscherpte zien. Ook de oude 18-200 heeft dit VR II systeem."
citaat van mezelf uit: http://www.camera2go.nl/lenzen/Test-AF- ... VR-II.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: nikkor 18-200 mm VRII of VR
Dank jullie voor de info.
Ik heb inmiddels een tweedehands 18-200 vr gekocht.
scheelde 200 euro op een nieuwe.
groet,
aaa
Ik heb inmiddels een tweedehands 18-200 vr gekocht.
scheelde 200 euro op een nieuwe.
groet,
aaa