Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Discussies over fotografie met het spiegelloze camerasysteem Z6 & Z7

Onderwerp:

Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Tom » vr jan 11 2019 4:44 pm

Sinds een tijdje werk ik met de Z6. Ik ben er heel tevreden over, maar heb een probleem bij het importeren van de beelden in Lightroom Classic. In het importeervenster zie ik geen voorvertoningen van foto's (RAW). Van de video's zie ik wel voorvertoningen (maar die importeer ik niet in Lightroom)

Bij de foto's staat er alleen "Voorvertoning niet beschikbaar voor dit bestand". Ik gebruik de laatste versie van Lightroom (er is geen update beschikbaar) en koppel de camera via een USB kabel aan de computer (dus geen cardreader, die heb ik ook niet tot mijn beschikking voor deze kaarten).

Komt dit mensen die de Z6 of Z7 gebruiken bekend voor en/of kan ik hier zelf iets aan doen?
Tom

Forumlid
Berichten: 2404



Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor gijs sandberg » vr jan 11 2019 5:09 pm

Tom,
Een algemene opmerking:
Voor iedere nieuwe kamera/NEF bestand moet men wachten op een update van Adobe, of het nu LR or de RAW converter is.
Nikon zelf brengt met iedere nieuwe kamera verse versies uit van View-NX-I en Capture NX-D.
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6497


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Tom » vr jan 11 2019 5:54 pm

Hallo Gijs,

Bedankt voor je reactie. Van wat je schrijft ben ik op de hoogte. De camera wordt (volgens Adobe) ondersteund door de versie van Lightroom die ik gebruik. De bestanden doen het ook, alleen de voorvertoningen missen.
Hij staat in de lijst (https://helpx.adobe.com/in/camera-raw/k ... html#Nikon), en 8.1 is de versie die ik geinstalleerd heb.
Tom

Forumlid
Berichten: 2404



Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Richard » vr jan 11 2019 6:15 pm

Wil je de bestanden bekijken via de USB kabel op de camera? Geen idee hoe Lightroom daar mee om gaat.

De bestanden van de Z7 haal ik eerst via de pc met USB kabel - USB 3 is lekker rap - naar de NAS en dan ziet Lightroom ze probleemloos. Naar de NAS doe ik m.b.v. een script op Linux. Script is universeel voor de Nikon camera's.
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2095


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Richard » vr jan 11 2019 9:12 pm

Zojuist getest en Lightroom Classic CC op Windows 10 laat de foto's op de Z7 via USB 3 verbonden zien:

Afbeelding
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2095


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Tom » vr jan 11 2019 9:40 pm

Bedankt voor het testen. Deze bevestiging dat het niet aan Lightroom zou moeten liggen deed me de instellingen van de camera nalopen. En wat blijkt: 12-bit RAW laat de preview wel zien, maar van de 14-bit RAW kan Lightroom geen preview renderen.
Compressie lijkt voor zover ik getest heb niet uit te maken.
NEF + JPEG zorgt er dan weer voor dat de previews niet werken.

Ik laat hem op 12-bit staan. Opgelost, met dank aan de reactie van Richard!
Tom

Forumlid
Berichten: 2404



Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor jan24 » za jan 12 2019 10:22 am

Blijven 2 vragen over voor mij althans:

Heeft Richard ook in 12 bit gefotografeerd?
Wat is het verschil tussen 12 bit en 14 bit? Kleurdiepte. Doe je concessies aan de opname?

Of ik zie beren op de weg.
Nikon D5300
Nikon Coolpix S7000
Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR A16N II
Tamron SP AF 70-300MM F/4-5.6 DI VC USD A005N II
Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD F004N
Nikkor 35 mm f/1.8
Nissin Di622 Mark II
FLICKR!
jan24

Clublid
Berichten: 747


Locatie: Apeldoorn
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Tom » za jan 12 2019 10:31 am

Het verschil zit in de dynamic range, en niet in de kleurdiepte. Het verschil in praktijk is uiterst minimaal. Als je beelden heel erg gaat ophalen zou je verschil kunnen zien. En dan hebben we het niet over het ophalen van een of twee stops, maar nog extremer.
Dat heb ik in principe nooit nodig, in tegenstelling tot de voorvertoningen in Lightroom: die zijn wel erg handig.

Waarom het bij mij dan op 14-bit stond? Niet op gelet. Camera is nog erg nieuw, en ik ben nog zoekende naar de -voor mij- juiste instellingen.
Tom

Forumlid
Berichten: 2404



Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor jan24 » za jan 12 2019 1:37 pm

Dank voor de toelichting. Weer wat wijzer geworden.
Nikon D5300
Nikon Coolpix S7000
Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR A16N II
Tamron SP AF 70-300MM F/4-5.6 DI VC USD A005N II
Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD F004N
Nikkor 35 mm f/1.8
Nissin Di622 Mark II
FLICKR!
jan24

Clublid
Berichten: 747


Locatie: Apeldoorn
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Richard » zo jan 13 2019 12:52 pm

jan24 schreef:Heeft Richard ook in 12 bit gefotografeerd?

Nee, de Z7 staat op 14 bits gecomprimeerd. Waarom die 2 bits er af laten als er in raw wordt gefotografeerd?
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2095


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor wiebeterpstra » zo jan 13 2019 1:01 pm

Richard schreef:
jan24 schreef:Heeft Richard ook in 12 bit gefotografeerd?

Nee, de Z7 staat op 14 bits gecomprimeerd. Waarom die 2 bits er af laten als er in raw wordt gefotografeerd?


Wellicht praktischer om daarvoor een apart topic aan te maken, daarover verder gaan kan best diep gaan. ;)
[]Ô] D750

Mijn reacties

Flickr: wiebeterpstra
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 2654


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor Richard » zo jan 13 2019 1:06 pm

In ieder geval frappant dat Lightroom 14 bits beelden van de Z7 wel in voorvertoning laat zien en die van de Z6 niet.
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2095


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor henkk » zo jan 13 2019 1:36 pm

Mijn Photoshop Elements 2018, up to date, kan ook niets met de bestanden die ik tijdens de roadshow op mijn eigen kaartje met de Z7 geschoten had en mee naar huis genomen. Wil ze niet importeren en wil ze niet behandelen in ACR.

Jpegs uit de Z7, geschoten tijdens de clubdag in het Spoorwegmuseum, zijn wel gewoon te hanteren.
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Moderator
Berichten: 2958


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor EdvandeZilver » zo jan 13 2019 2:15 pm

Hebben jullie de nieuwste .nef codec geïnstalleerd?
Deze is te vinden op de Nikon site onder downloads.
Gebruikersavatar
EdvandeZilver

Clublid
Berichten: 1454


Locatie: De Liemers
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Z6 en Lightroom: geen previews bij importeren?

Berichtdoor RVK » zo jan 13 2019 2:32 pm

Je dynamisch bereik van je sensor wordt omgezet in een aantal stappen. Bij 14 bit is dat 2 tot de macht 14 en bij 12 bit 2 tot de macht 12, dus in het eerste geval meer stappen bij hetzelfde bereik en dus fijnere stappen. Correctie in bv PS gaat per stap dus hoe meer stappen hoe fijner de correctie kan zijn.
Verhoog je de ISO dan neemt het bereik af en heeft 14 bit geen zin meer daar de stappen wel heel klein worden. Nikon gaf bij de presentatie van de Z zelf aan dat bij ca. ISO 800 of hoger 12 bit meer dan genoeg is.
Let wel op door meer bit te nemen neemt je bereik van de sensor niet toe alleen maar het aantal stappen.

Nikon gaf wel aan dat als je RAW middel of klein neemt er winst valt te behalen in dynamiek maar dat heb ik nog niet getest.

Ik kan de RAW van de Z 6 ook niet openen in PSE 2019 en ik kan ook niet updaten.

RVK
Luiheid is feitelijk alvast uitrusten voor eventuele toekomstige inspanning

https://robvankralingen.fotoport.nl/
RVK

Clublid
Berichten: 776


Locatie: Nieuwerkerk ad IJssel
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:


Terug naar “Nikon Z6 & Z7”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast