Bericht
door Léon Obers » za jan 10 2009 6:02 am
Bij "normaal" flitsen met synchronisatie op het eerste gordijn, loopt de 2e flits (de hoofdflits) bedoeld voor de opname zo kort achter die 1e meetflits aan, dat je zelf dat verschil niet waarneemt, en het lijkt of je slechts één flits ziet.
Maar echt, het zijn twee flitsen.
Door de synchronisatie op het 2e gordijn te zetten, en daarbij ook een lange sluitertijd te gebruiken wordt het verschil in tijd tussen die voorflits en de hoofdflits zodanig groot dat je die verschillen wel gaat opmerken, en twee separate flitsen gaat zien.
Maak maar eens een simpel testje:
Zet op je camera de flitsmode maar eens op "Rear". Gebruik dan een manuele sluitertijd-setting (camera mode op M) van enkele seconden (2-4 sec.) en maak een opname. Zul je ontdekken dat er een flits plaats heeft direct als je ontspant (de meetflits), en aan het eind van de belichtingstijd; de hoofdflits als synchronisatie op het 2e gordijn.
Dat verschil merk je niet op als je nu een test maakt waarbij je de sluitertijd op bijv. 1/125 sec. zet.
De "slow" mode is enkel een instelling om op enkele automatische belichtingsmodes de default langste sluitertijd van 1/60 seconde bij flitsen te omzeilen, zodat je ook langere sluitertijden kunt gebruiken, zoals door ALE aangegeven.
Met persoonlijke instellingen kun je overigens die default langzaamste flits sluitertijd voor die paar automatische belichtingsmodes ook omlaag brengen.
Die vóórflits waarmee alle huidige Nikon flitsers werken op de nieuwere generatie digitale SLR camera's heeft wel zijn beperkingen als je die flitsers gaat combineren met NIET Nikon flitsers en gebruik van een 'slave' instelling (of een los slave-celletje) om die andere flitsers te ontsteken. Die ontsteken dan namelijk op die eerste vóórflits. Die flitsen vallen dan niet in de opname zelf en ondanks dat je die andere flitsers wel ziet afgaan, heeft het dus geen effect op de opname. Dat kan erg verwarrend zijn. De enige manier om dat te omzeilen is de Nikon flitsers op een manuele instelling te gebruiken. Je vermogen regel je dan af in stappen van 1/4, 1/8 etc. Omdat er dan geen vóórflits is reageert een slave in dat geval op de werkelijke flits die voor de opname is bedoeld.
EDIT:
Vergeten: Ook bij het gebruik van de "A" (AA) flits-instelling op de Nikon flitsermodellen als de SB-800 en SB-900 kun je de vóórflits onderdrukken indien je andere flitsers via een slave wilt aansturen. Bij die "A" flits-instelling wordt de flitsenergie bepaalt door het eigen fotocelletje van de flitser wat ergens voor op die flitser zit, en niet via de TTL meting van de camera. Een SB-600 flitser heeft zo'n fotocelletje echter niet, en blijf je in dat geval aangewezen op een manuele instelling zoals hierboven eerder in het bericht beschreven.
Laatst gewijzigd door
Léon Obers op za jan 10 2009 12:32 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
Vriendelijke groet, Léon Obers