De politie is er niet om willekeurig welke wet te handhaven. De politie is er, volgens de Politiewet, om de rechtsorde te handhaven en hulp te verlenen aan de mensen die dat behoeven. Onder "rechtsorde" valt op zich de wet, maar als de wet (zoals in het civiele recht het geval is) ervanuit gaat dat partijen er in beginsel onderling uit moeten komen zal de politie zeer terughoudend zijn om zich met het geschil te bemoeien. Hoofdregel bij de politie is: civiele kwestie? Handen af; de politie kiest geen partij (is daar ook niet op toegerust) en wil elke schijn van partijdigheid ook vermijden. Enkel optreden als door het geschil de openbare orde verstoord dreigt te worden. Je kan vinden dat het anders zou moeten maar dan koester je valse verwachtingen.Léon Obers schreef:Maar uitgaande dat auteursrecht bij de wet geregeld is en de politie een dienst is om te helpen de wet te handhaven, denk ik dat het past om de burger daarin te ondersteunen als ie om hulp vraagt die wetshandhaving gestand te doen. Als een deurwaarder bij beslaglegging van goederen niet wordt toegelaten kan hij de politie vragen om assistentie, die komt dan, terwijl het in wezen ook hier om een puur civiele kwestie gaat.
In het onderhavige geval van auteursrecht gaat het simpel om medewerking te verlenen een constatering te willen onderschrijven. De constatering dat de foto inderdaad op die website staat en dat onderschrijven. Niet meer en niet minder.
Ondersteuning door politie aan de deurwaarder bij de executie van onherroepelijke civielrechtelijke vonnissen is specifiek in de wet geregeld en wordt geschaard onder de taken die de politie uitoefent "ten behoeve van de justitie". Is dus een heel specifieke ondersteunende taak van de politie om ervoor zorg te dragen dat rechterlijke uitspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd: het definitieve eindstation van een procedure.
Nogmaals: ik ben er van overtuigd dat je nul op het rekest krijgt als je de politie gaat vragen een PV op te maken dat foto x op site y staat, maar goed probeer het eens zou ik zeggen.
Ze zijn wel verplicht aangifte op te nemen als er een strafbaar feit is geconstateerd, maar dat betekent dus niet dat ze meteen bewijsmateriaal gaan vervaardigen en verstrekken voor een eventueel parallel lopende civiele procedure.
Dat iemand die enigszins bij de pinken is in een juridische procedere ook zelf kan optreden is uiteraard waar en dat kan je veel geld schelen.
De bemiddeling van burofo zal allicht veel goedkoper zijn dan een advocaat. Vergeet ook niet dat als het tot een schikking komt, de kostenverdeling er heel anders uit komt te zien omdat je in een schikking nu eenmaal kunt afspreken wat je wil. Vaak zal degene die per ongeluk/expres een foto heeft geplaatst zonder de rechthebbende hierin te kennen zelf ook geen zin hebben in een kostbaar proces en daarom bereid zijn om in een schikking meer te betalen dan wat een rechter uiteindelijk aan schadevergoeding zal opleggen.