flitslicht schreef:
Lees dit eens, bij het kopje 'Changing the plane of focus':
http://en.wikipedia.org/wiki/Scheimpflu ... _principle
Scheimpflug noemde het volgens die pagina de 'counter axis', want het is eigenlijk een as en geen punt. Ik denk wel dat het punt meer 'heen en weer schiet' bij een Nikon dan bij een technische camera.
Het verschil in het volgende plaatje is tussen S1 en S2
Maar dat is in het voorbeeld van die tekening nog altijd met een vrij "extreem" schuine hoek tussen lens en beeldvlak. Hoe meer parallel de lens ten opzichte van het beeldvlak zit (de afwijking van camera en lens is relatief lang niet zo sterk dan wat je hier ziet in die afbeelding), hoe verder weg die snijpunten vanaf de camera liggen en hoe groter de verschillen tussen die snijpunten S1 en S2. Teveel verschil omdat als één punt te benoemen. Waarschijnlijk bij erg dichtbij fotografie of macro (met tussenringen ?) valt het verschil nauwelijks meer op in een opname. Des te meer bij een opname in de buurt van oneindig.
flitslicht schreef:Léon Obers schreef:
Ik weet niet waar je die plaatjes vandaan hebt, of dat je ze zelf hebt getekend. Maar bij dat tweede plaatje staat de optische as niet loodrecht door de lens heen getekend, maar in een hoek ten opzichte van die lens.
Zelf getekend

, maar ze zijn duidelijker dan die in de wikipedia.
Maar nog steeds wel met die fout van de optische as en het negeren van verschillende snijpunten (snij-assen).
flitslicht schreef:Léon Obers schreef:
Ook benamingen als "front- of back focus" zijn niet de juiste benamingen voor simpel een scherpstelling met een scheef scherpstelvlak.
Die verwarring ontstaat volgens mij alleen als je al voorkennis hebt over een technische camera. Mensen die met Nikon werken zijn gewend er zo over te praten.
En mensen met Canon niet?

Je moet er niet vanuit gaan dat ze dat bij Nikon wel zullen bedoelen. Als de info bij Nikon Japan wordt gelezen, heb je misschien echte optica mensen die het wel als zodanig verschillend zien. Tenslotte brengen ze ook tilt/shift lenzen uit en als het goed is begrijpen ze dan uitstekend de voorkennis ook met een technische camera en de regels van Scheimpflug.
flitslicht schreef:
Maar je krijgt ook echt afwijkende scherpstelling met de buitenste AF punten die zich voordoen als front- en backfocus, alleen is de oorzaak anders.
Ik denk niet dat je het zo kunt stellen. Stel je (via LiveView) scherp met het scherpstelvlak links, wordt er
correct scherp gesteld op dat punt, idem
correct bij een punt rechts, ook al verschilt die scherpstelling op zichzelf met het punt links. Het verschil tussen die twee onafhankelijk correct scherp gestelde punten heeft niks met front- of backfocus te maken.
Ook met een technische camera kom je aan verschillende scherpstellingen als je een onderwerp op scherpte controleert
op het matglas links en rechts indien de tilt verstelling niet klopt met het vlak van je onderwerp wat je scherp wilt hebben. Maar dat verschijnsel is geen fout als basis van op zichzelf correcte scherpstellingen op twee onafhankelijke punten, die ten opzichte van elkaar verschillend zijn, maar van een verkeerde tilt-instelling ten opzichte van je onderwerp.
Ook met wel een werkelijk plan parallel lens/sensorvlak maar een onderwerp "schuin" spreek je niet over front- of backfocus als je simpel op verschillende delen in je beeldveld de scherpte gaat controleren en moet bijregelen voor het deel wat dichterbij is of wat verder weg is en je meer scherpte mogelijk met een kleiner diafragma binnen een scherptediepte wilt afregelen.