In die discussie zegt Fossum inderdaad iets dergelijks, gegeven de parameters die de vraagsteller aangeeft. Het lijkt dus duidelijk ook een kwestie van de designparameters, wat niet zo vreemd is natuurlijk.
In het filmpje heeft Fossum het over smartphones en compactcamera's en zegt hij dat diffractiepatronen een doorsnee hebben van zo'n 4 micron en het dus zinloos is pixels van 1 micron te maken, behalve voor marketingdoeleinden. Dus als je een telefoon hebt met pixels van 2 micron dan heeft het alleen zin om de MP van de camera te verhogen in het volgende model als je het in de reclameslogans wilt gebruiken.
Dat hangt echter wel af van je diafragma, zoals uit onderstaand staatje blijkt. Fossum gaat kennelijk uit van een bepaald vast diafragma dat in telefoons gebruikelijk is:
De V1 heeft pixels van 3.38 micron wat vertaald naar FX 72MP zou betekenen. Per vierkante mm heeft die dezelfde efficiëntie (ruis) als de D3s, terwijl de DR van de V1 gemeten wordt op 11 Evs en van de D3s op 12 Evs.
Wat er gebeurt als je de V1 pixels maakt op de grootte van die van de D3s weten we niet, maar als je de pixels maar klein genoeg maakt kan je het AA filter laten vervallen waardoor je weer zo'n 15% resolutiewinst boekt. Ook lijkt het zo te zijn dat als je pixels hebt die kleiner zijn dan de diffractielimiet voor een bepaald diafragma er toch meer informatie uit het beeld te halen valt dan je op grootte van de 'Airy dics' zou verwachten.
Mechanisch zouden camera's beter moeten worden met het verhogen van het aantal MP. Gebeurt dat niet dan worden nog steeds de afdrukken op een bepaald formaat nooit slechter dan die van een lagere MP camera. Hoogstens ga je bij sterk uitvergroten problemen zien die bij lagere MP aantallen in het gebrek aan resolutie oplossen.
Als je ervan uitgaat dat MF camera's een lagere tolerantie nodig hebben dan DX camera's dan ga je ervan uit dat de afdrukgrootte hetzelfde is en de MF opname dus minder uitvergroot hoeft te worden. Je hebt dan ook niet meer pixels nodig voor de MF camera.
Uiteindelijk vind ik dat de beperking bij de lens moet liggen en niet bij de sensor. Dus zodra de beste lenzen zonder AA filter alleen nog maar 'onscherpte' weergeven mogen ze van mij ophouden
