Maar dan moet je ook verder lezen waarom, dan weet je het.MattvanIJpen schreef:ik was in de veronderstelling dat heel veel gebruikers de verscherping laag of zelfs helemaal uit zetten in de camera zelf, zoals ook beschreven ( en geadviseerd ) wordt in het D7000 boek onderaan pagina 78
".... en de foto nadien in een beeldbewerkingsprogramma (extra) te verscherpen...." enz.
Dat is overigens in dit draadje al eerder geopperd.
Als je eerst met een kleine stap verscherpt, hoef je daarna aan het einde relatief niet zo'n grote waarde voor verscherping te gebruiken.
Dat komt min of meer op hetzelfde neer als wanneer je eerst alles uitschakelt en daarna in de nabewerking het zaakje met een grotere waarde gaat verscherpen.
Wat het verschil in basis inhoudt in JPG en RAW is eerder aangegeven. Wat het doet in verschillende RAW-converters idem. Dus wat wil je?
Experimenteer, en je komt vanzelf tot een bevredigende werkwijze.
Is het resultaat te overdone heb je de waardes te hoog genomen, is het te zacht kun je hogere waarden gebruiken.
Door in een programma flink te overdrijven in de waarden kun je heel snel oppakken wat verscherping nu precies doet.
Experimenteer met lage waarden voor radius / straal, en schuif met de waarden voor percentage van links naar rechts.
Kijk wat het verschil is met hoge waarden voor radius / straal, en schuif dan eveneens met de waarden voor percentage van links naar rechts.
"The proof of the pudding is in the eating."