philippe schreef:
Ik heb de aan de stellige overtuiging grenzende indruk dat, destijds, de mechanische camera's, waarvoor die draadontspanners gemaakt werden, echt waren voorzien om geen problemen te hebben met trillingen ingevolge de mechanische overdracht van bewegingen. Alleen is het nu te hopen dat dit bij de Df ook zo is...
Dan heb je kennelijk super apparaten, want ik deed indertijd ook wel eens een test met een munstukje op zijn kant. Niet bij elke type camera, dus kan niet voor allerlei types aangeven in welke mate de test zou slagen. Maar waar ik het wel bij deed zag je het muntstuk trillen, maar bleven nog staan, of ze vielen er zelfs vanaf. (Trilling door de sluiter).
Trilling van camera's door mechanische onderdelen is gewoon een gegeven.
Nu heden ten dage nog steeds voor zover mechanische onderdelen in de werking betrokken zitten. Bij bepaalde takken van fotografie kun je daar behoorlijk hinder van ondervinden of moet je specifiek de werkwijze aanpassen om er dan geen last van te hebben. Mensen die bijv. specifiek micro-fotografie doen kiezen daarvoor bijv. bewust eerder een Canon camera in plaats van Nikon, omdat bij Canon je de sluitertijd volledig elektronisch kunt regelen (met signaal op de sensor voor start en einde), en de trilling van de mechanische sluiter daarmee wordt vermeden.
Op het forum van
http://www.photomacrography.net" onclick="window.open(this.href);return false; zijn er gebruikers die deze verschillen specifiek met testen hebben aangetoond.
Bij Nikon moet je dan bewust kiezen voor flitslicht als verlichting, om het effect van de trilling daarmee voldoende uit te sluiten. Met continuelicht gaat dat niet.
Zie trilling van spiegel, diafragma en sluiter:
http://www.youtube.com/watch?v=qfruya5lNow&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=o6CFkTCEP5o" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=-upvXx6-enc" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=7Ovar4tjRSY" onclick="window.open(this.href);return false; (niet door middel van de instelling van een elektrotechnische sluitertijd met het sensorsignaal)
CaptainHook schreef:Maar zelfs een elektronische draadontspanner geeft geen mechanische beweging door. Aan de ene kant druk je op een knopje en je maakt een elektrische verbinding die in het toestel een bepaalde actie tot het gevolg heeft.
Klopt. In dat geval is het meer het persoonlijke gevoel dat je niet per ongeluk een keer in een onbewaakt ogenblik te hard aan het lijntje trekt, en daarmee de camera iets van zijn ingestelde positie trekt. Vergelijk het met een flits synchroonkabel in een studio die van camera over de vloer naar een studioflitser loopt. Bron om erover te kunnen struikelen. Alleen om die reden liever geen fysieke koppeling. Ook de reden om bij thethered shooting via een USB-kabel, niet één kabel te gebruiken, maar met meerdere delen "verlengkabel" aan elkaar, zodat eerder een verbindingsstekkertje los zal schieten dan dat de connector van een camera wordt beschadig, of een camera omver wordt getrokken.