Je kunt inderdaad ook te maken hebben met "portretrecht".Flandria schreef: Net wat Leon zegt, er is sprake van Nederlands recht en daar hebben zij zich ook aan te houden.
Wat wel van belang is is wie je gefotografeerd hebt, hoe staan die erin.
Kan jij daar iets over zeggen, Leon?
Immers kan er gerefereerd worden aan portretrecht bij close-up beelden van bandleden...
Mensen zouden bezwaar kunnen maken op openbaring van foto's als er zwaarwegende belangen in het spel kunnen zijn. Dat kunnen persoonlijke belangen zijn, of commerciële belangen (bandleden). Maar die persoonlijke belangen moeten toch echt wel zwaarwegend zijn. Je moet dat ook zien in de context hoe foto's gebruikt worden. Met een klein beetje gezond verstand is dat overigens vrij eenvoudig zelf te bedenken, wat die belangen kunnen zijn.
Close-up beelden van bandleden, als die foto's ergens in een krant of blad verschijnen in de context als impressie van het festival of optreden zelf. Tja, daar kunnen die bandleden weinig verhaal halen op het "verbieden" ervan. Ook al heeft het optreden binnen de "muren" van een organisatie plaatsgevonden. Het is toch een (betaalde) openbaar toegankelijke happening, waar weinig is in te brengen in het persoonlijk belang van bandleden om niet gefotografeerd te willen worden bij dat optreden.
Het is wat anders als die close-up portretfoto's worden gebruikt om commercieel op bijv. op T-shirtjes en blikjes Cola afgedrukt te worden. Dat mag zeer beslist niet zonder toestemming.
Voor gefotografeerd publiek geldt zoiets vergelijkbaars als ze in sterk compromitterende situaties zijn gefotografeerd, waar personen last mee kunnen krijgen. Maar het moeten dan toch wel echt zwaarwegende belangen zijn. Een Moslima die eigenlijk toch graag bij een wild rock concert zou willen zijn, en daar "incognito" (zonder hoofddoek) zich te buiten gaat, en in enthousiasme haar bovenkleding uitgooit, en gefotografeerd wordt, kan daar achteraf spijt van hebben op "herkenning". Er zou kans kunnen zijn dat ze erna in eigen kring "gestenigd" zou kunnen worden op haar "onzedig gedrag".
Aan de ene kant zal een rechter zijn wenkbrauwen fronsen waarom zo'n Moslima zich zo nodig in het openbaar dan zo te buiten heeft laten gaan. Aan de andere kant zal die de werkelijk reële dreiging van een gewelddadige actie vanuit eigen kring waarschijnlijk zwaarder vinden, en om die reden toestemmen in een verbod (als daar door de Moslima om is gevraagd en in een kort geding is aangespannen).